Duurzaamheid

Waarom deze drie tech-miljardairs hun geld in groene energie pompen

Foto's ANP

Eerst miljardair worden, dan de wereld verbeteren. In de Amerikaanse techindustrie hebben de laatste tijd opvallend veel topmannen groene energie ontdekt. Ze pompen zelf veel geld in duurzame energietechnologie, en willen bovendien dat overheden flink bijspringen. Deze drie ondernemers lopen voorop.

1. Bill Gates

Bill Gates bijvoorbeeld: hij gaat zijn investeringen in technologieën voor duurzame energie verdubbelen. Dat kondigde de oprichter en voormalig bestuursvoorzitter van technologiebedrijf Microsoft donderdag aan. De rijkste man ter wereld gaat de komende vijf jaar 2 miljard dollar (1,8 miljard euro) investeren. Hij schaart ook innovatieve kernenergie onder duurzaam.

Tegelijkertijd deed Gates een oproep aan overheden om miljarden te steken in de ontwikkeling van alternatieven voor fossiele energie. Hij wil een groots en meeslepend project rondom duurzame energie:

‘Zoals het Manhattan-project dat was voor atoomkracht, of het Apollo-programma voor ruimtevaart.’

2. Elon Musk

Zelf is Elon Musk rijk geworden met zijn bedrijven Tesla, SolarCity en SpaceX, die alledrie veel doen met duurzame energievoorziening: vooral batterijtechnologie en zonne-energie. Als het aan Musk ligt, komt er een wereldwijde belasting op CO2-uitstoot. Maar zolang die er niet is, vindt hij dat overheden duurzame energie moeten subsidiëren. Dat zei  Musk in mei in een interview met NRC.

“Het is erg lastig om te concurreren met fossiele brandstoffen. Producenten daarvan betalen niet de echte kosten van de extra CO2 in de atmosfeer en oceaan die die brandstof tot gevolg heeft. Dus dat vertraagt de transitie. De werkelijke kosten hebben geen gevolgen voor degenen die de kosten veroorzaken.”

Zo’n  oproep van een miljardair in duurzame energie heeft natuurlijk wel iets dubbels: hij wordt zelf ook bepaald niet slechter van wat extra overheidssubsidie op duurzame energie.

3. Larry Page

Google is met zijn enorme serverparken een gigantische energieslurper. Maar oprichter en CEO Larry Page investeert de laatste jaren ook fors in de verduurzaming van de energievoorziening, en niet alleen van Googles eigen datacentra. Volgens persbureau Bloomberg heeft Page met Google inmiddels meer dan 1,8 miljard dollar in duurzame energie-projecten gestopt, waaronder wind- en zonneparken op drie verschillende continenten. Daarvoor werkt Page in sommige projecten samen met Elon Musk.

De toegenomen interesse in groene energie blijft trouwens niet beperkt tot de Amerikaanse technologie-industrie. In China roeren ook verschillende miljardairs zich al langer in de discussie over duurzame energie. Britse topwetenschappers deden afgelopen week net als Bill Gates een oproep voor een wereldwijd Apollo-achtig project om een einde te maken aan afhankelijkheid aan fossiele brandstoffen. Daarvoor zouden overheden, universiteiten en bedrijven veel beter moeten samenwerken dan nu, vinden ze.

Een Nederlandse rechter oordeelde deze week dat ook de Nederlandse overheid meer moet doen om klimaatverandering tegen te gaan. Verduurzaming van de energievoorziening speelde in die uitspraak een grote rol.

Zo lijkt er wereldwijd steeds meer momentum te ontstaan voor grote investeringen in schonere energie: de technologieën ontwikkelen zich de laatste jaren in elk geval snel. Het maatschappelijk draagvlak groeit. De miljardairs willen blijkbaar graag het laatste zetje geven.