Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘VS moeten alle documenten Srebrenica openbaar maken’

Voormalig Dutchbatcommandant Thom Karremans.
Voormalig Dutchbatcommandant Thom Karremans. Foto ANP/ Vincent Jannink

Voormalig Dutchbatcommandant Thom Karremans en de Vereniging Dutchbat 3 willen dat de Nederlandse regering de Verenigde Staten onder druk zet om alle geheime documenten over de val van Srebrenica openbaar te maken. Dat zei Geert-Jan Knoops, advocaat van Karremans, vandaag in KRO-programma Oog in Oog. Mochten de VS geen gehoor geven aan het Nederlandse verzoek, dan overweegt Knoops naar de Amerikaanse federale rechter te stappen.

Knoops wordt daarbij gesteund door Mohamed Sacirbey, oud-minister van Buitenlandse Zaken van Bosnië tijdens de val van Srebrenica.

Geen luchtsteun

Knoops reageerde in het programma op de daarvoor uitgezonden onthullende documentaire Waarom Srebrenica moest vallen, een samenwerking tussen HUMAN/VPRO en Argos. Daarin werd onthuld dat uit Amerikaanse documenten blijkt dat de Nederlandse VN-militairen in de Bosnische moslimenclave Srebrenica in juli 1995 geen luchtsteun kregen vanwege een geheime afspraak tussen de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië. Volgens toenmalig minister van Defensie Joris Voorhoeve zouden er minder mensen gedood zijn, was er luchtsteun geweest. Het stilhouden van de documenten, die dus nog niet allemaal op tafel liggen, noemde hij “bijzonder ernstig”.

“Op Nederland rust een morele en juridische plicht om alles op alles te zetten dat deze stukken op tafel komen”, zei Knoops vanavond:

“Als hieruit blijkt dat de Nederlandse staat verraden is, dan moet de regering alles om alles doen om deze Dutchbatters te rehabiliteren.”

Na de inname van Srebrenica werden onder leiding van Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic zo’n 8.000 moslimmannen en jongens om het leven gebracht. Nederlandse Dutchbat-militairen is verweten dat zij niet ingrepen en toekeken terwijl mannen werden afgevoerd en vrouwen verkracht. Vorige week nog kregen de families van drie slachtoffers, die in Nederlandse dienst waren, een schadevergoeding en excuses van de staat. Hun verzoek om Dutchbat-commandant Thom Karremans te vervolgen willigde het OM eerder dit jaar niet in.

Verklaring Dutchbat 3

Voormalige Dutchbatters hebben geschokt gereageerd op de documentaire en eisen dat Nederland er alles aan doet om verdere opheldering te krijgen. Dat staat in een verklaring van Vereniging Dutchbat 3, schrijft persbureau ANP.

“De Staat is dit verplicht aan de veteranen van Dutchbat 3, hun families, gezinnen, nabestaanden in Bosnië en de Nederlandse bevolking. Dutchbat veteranen willen nu na 20 jaar hun missie afsluiten en verdergaan met het leven, zonder dat ze elk jaar geconfronteerd worden met nieuwe feiten.”