Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Twee managers van Uber ondervraagd in Frankrijk

Twee managers van taxi-app Uber zijn aangehouden in Frankrijk. Ze worden ondervraagd over “illegale activiteiten” die betrekking hebben op de omstreden ritjesdienst Uberpop, waarbij chauffeurs zonder taxivergunning worden gekoppeld aan betalende passagiers. Dat heeft de woordvoerder van justitie in Parijs bekendgemaakt, meldt persbureau AP.

Thibaud Simphal, directeur van Uber in Frankrijk
Thibaud Simphal, directeur van Uber in Frankrijk Foto AFP / Miguel Medina

Twee managers van taxi-app Uber zijn aangehouden in Frankrijk. Ze worden ondervraagd over “illegale activiteiten” die betrekking hebben op de omstreden ritjesdienst Uberpop, waarbij chauffeurs zonder taxivergunning worden gekoppeld aan betalende passagiers. Dat heeft een woordvoerder van justitie in Parijs bekendgemaakt, meldt persbureau AP.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve pleitte vorige week al voor harder optreden. Hij zei dat alle auto’s die gebruikt worden om de goedkopere autoritjes aan te bieden, in beslag moeten worden genomen als ze door de politie staande worden gehouden. Dit voornemen sprak hij donderdag uit na uit de hand gelopen protesten van taxichauffeurs tegen Uber.

Frustratie over sociale premie

Het Amerikaanse bedrijf heeft kenbaar gemaakt dat het de dienst gewoon blijft aanbieden tot een uitspraak van de hoogste Franse rechtbank. De Franse autoriteiten zijn gefrustreerd dat Uber niet dezelfde belastingen en sociale premies betaalt als reguliere taxibedrijven. Cazeneuve riep aanklagers en de lokale politie op harder op te treden waar Uber verzuimt die lasten te betalen.

Uber vindt het taxisysteem in Frankrijk en elders niet meer van deze tijd. De discussie over Uber staat volgens AP symbool voor een breder debat over de verhouding tussen regulering van technologische ontwikkelingen, de internationale concurrentiepositie en werknemersrechten.

Bekijk hier onze In Beeld-serie over de demonstraties van vorige week:


De Franse regering wilde UberPop vanaf 1 januari verbieden, maar de dienst wordt nog steeds wordt gebruikt. De Franse justitie onderzoekt of en in hoeverre de praktijken van UberPop precies rechtmatig zijn.