Politie verhindert Gay Pride met harde hand

Foto Emrah Gurel/Ap

De politie in de Turkse stad Istanbul heeft hardhandig ingegrepen bij de jaarlijkse Gay Pride. Met waterkanonnen, traangas en rubberkogels dreven agenten de groep mensen die zich traditiegetrouw op het Taksim-plein hadden verzameld hardhandig uiteen. Honderden deelnemers moesten vluchtten in kleine steegjes. Agenten in burger arresteerden een aantal mensen in de buurt van het plein. Eerdere jaren lieten de autoriteiten de Gay Pride met rust. Via Facebook liet de organisatie weten dat de gouverneur van Istanbul de homo-optocht plotseling heeft verboden omdat het dit jaar tijdens de vastenmaand van de moslims valt, de ramadan. Vorig jaar vond de Gay Pride ook plaats tijdens de ramadan. Later kwamen deelnemers op een ander punt bijeen en begon de mars alsnog.