Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Toch maar niet zonnen op Lesbos?

Reizen naar Griekenland kunnen gewoon doorgaan, volgens de overheid en de reisbranche. „Neem alleen genoeg cash mee.”

„U zit op een terras aan het strand van een van de idyllische Griekse eilanden en kijkt naar de helderblauwe zee. U heeft nog niet aan een drankje gedacht of de ober brengt u een glaasje ouzo, van het huis. Terwijl u nipt aan uw anijsdrankje, bepaalt u de agenda voor morgen: eilandhoppen, antieke bezienswaardigheden opzoeken of luieren onder de Griekse zon? Alles kan tijdens uw vakantie Griekenland.”

Op de website van Arke is niets te merken van een op handen zijnde Grexit en potentiële chaos in Griekenland. Arke is onderdeel van TUI en naar eigen zeggen de ‘Nr.1 Griekenland website’. Er prijkt weliswaar een rode balk bovenin de site, maar die verwijst naar het annuleren van reizen naar het door een aanslag geraakte Tunesië, niet Griekenland.

TUI laat weten dat het „enkele tientallen” verzoeken voor omboeken krijgt. Pas als er sprake is van een negatief reisadvies kan de reis kosteloos worden geannuleerd. En daar lijkt vooralsnog helemaal geen sprake van. Want crisis of niet: de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) verwacht dat tienduizenden Nederlanders de komende weken gewoon naar Griekenland op vakantie gaan.

Organisaties als TUI, Sunweb en Corendon bieden all-in vakanties aan, waarbij toeristen hun hotel en maaltijden vooraf betalen. Net als TUI laat ook Corendon weten dat het aantal omboekingen of annuleringen beperkt is. Gisteren vertrokken er weer vijf volle vliegtuigen naar de Griekse eilanden.

Corendon heeft zelfs een oplossing bedacht voor als er geen geld meer uit de Griekse pinautomaten komt. Reizigers kunnen dan via de Corendon-site met iDEAL of creditcard geld ‘kopen’, dat vervolgens door de reisagent in Griekenland contant wordt uitbetaald.

Het gebrek aan geld, niet vrees voor chaos, is de grootste zorg van de belangrijkste Nederlandse instanties en autoriteiten op dit vlak. Reizigers naar Griekenland doen er goed aan om contant geld voor de hele vakantie mee te nemen, adviseren het ministerie van Buitenlandse Zaken en reisbranchevereniging ANVR sinds gisterochtend.

Wie naar Griekenland afreist, dient rekening te houden met een situatie waarin geen geld meer kan worden opgenomen uit pinautomaten, en er niet meer kan worden betaald met creditcards. De ‘pinlimiet’ van 60 euro per dag, vanaf dinsdag, geldt vooralsnog overigens niet voor mensen met een buitenlandse (niet-Griekse) rekening, maar daar hebben reizigers weinig aan als pinautomaten leeg zijn.

De financiële situatie in Griekenland is geen reden voor een negatief reisadvies, zei ANVR-directeur Frank Oostdam gisteren tegen persbureau ANP. „We hebben de stellige overtuiging dat alles verder prima verloopt in Griekenland.”

Zowel het ministerie als de ANVR ziet dan ook geen reden om de vakantie naar Griekenland af te zeggen. Buitenlandse Zaken adviseert wel om een goede verzekering af te sluiten voor „onverwachte kosten en ontwikkelingen”. „Bereid uw verblijf in Griekenland extra goed voor en wees alert op veranderingen in de situatie”.