Economie

Retourtje Griekenland geboekt? Vergeet geen cash mee te nemen

foto ANP

En je had net geboekt, die twee weken eilandhoppen. Want het leek toch steeds goed te komen. Dan kijk je toch wat anders naar berichten over volksopstand en lege pinautomaten, nu het zoveelste overleg met Griekenland is mislukt. Kun je er nog wel naartoe?

De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) verwacht dat tienduizenden Nederlanders ondanks de onzekere financiële situatie in het land de komende weken gewoon naar Griekenland op vakantie gaan. Reisorganisaties kregen gisteren nog weinig annuleringen voor vakanties in Griekenland.

Het land is populair onder Nederlandse vakantiegangers

Volle vliegtuigen

Reisorganisaties als TUI, Sunweb en Corendon bieden all-in vakanties aan, waarbij toeristen hun hotel en maaltijden vooraf betalen. TUI laat weten dat het “enkele tientallen” verzoeken voor omboekingen krijgt, maar geeft geen volledige boekingsaantallen. Pas als er sprake is van een negatief reisadvies kan de reis kosteloos worden geannuleerd.

Ook bij Corendon is het aantal omboekingen of annuleringen beperkt. De vliegmaatschappij meldt:

“Vandaag vertrekken weer vijf volle vliegtuigen naar de Griekse eilanden.”

Corendon heeft een regeling getroffen voor als er geen geld meer uit de Griekse pinautomaten komt. Reizigers kunnen in dat geval via de website van Corendon met de betaalmethode iDEAL of met hun creditcard geld ‘kopen’, dat vervolgens door de reisagent in Griekenland contant wordt uitbetaald.

Cash voor de hele vakantie

Vakantiegangers naar Griekenland doen er goed aan om contant geld voor de hele vakantie mee te nemen, adviseren het ministerie van Buitenlandse Zaken en reisbranchevereniging ANVR sinds gisterochtend. Wie naar Griekenland afreist, dient rekening te houden met een situatie waarin geen geld meer kan worden opgenomen uit pinautomaten, en er niet meer kan worden betaald met creditcards.

NRC correspondent Marloes de Koning is in Griekenland:

Verder alles prima

De onzekere financiële situatie in Griekenland is geen reden voor een negatief reisadvies, zei ANVR-directeur Frank Oostdam gisteren tegen persbureau ANP. “We hebben de stellige overtuiging dat alles verder prima verloopt in Griekenland.”

Zowel het ministerie als de ANVR zien dan ook geen reden om de vakantie naar Griekenland af te zeggen. Buitenlandse Zaken adviseert wel om een goede verzekering af te sluiten voor “onverwachte kosten en ontwikkelingen”. “Bereid uw verblijf in Griekenland extra goed voor en wees alert op veranderingen in de situatie”.

Toeristen kunnen zich tijdens hun vakantie informeren over de laatste ontwikkelingen via Twitter of via de app BZ Reisadvies. Het ministerie waarschuwt ook nog voor demonstraties die tot geweld kunnen leiden in het centrum van Athene.

Nog één tip: