Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Duurzaamheid

Terugkijken: David Attenborough, geïnterviewd door president Obama

Foto EPA / Andy Rain

Naar wie zou president Obama opkijken? Inderdaad, Martin Luther King, Mahatma Gandhi. Maar ook: natuurfilmer David Attenborough. Vanavond werd een speciaal gesprek tussen de twee uitgezonden waarin de rollen omgedraaid waren: Obama interviewt Attenborough.

Het onderhoud tussen tussen Obama en Attenborough is in mei opgenomen in het Witte Huis, op de 89ste verjaardag van de Brit. Het was een verrassing, zegt hij.

De mannen spraken elkaar onder meer over de klimaatverandering en het effect hiervan op het milieu, de toekomst van de aarde en hun gedeelde passie voor de natuur. Obama vroeg Attenborough naar zijn mening over de grootste bedreigingen voor onze planeet. De grand old man van de Britse natuurdocumentaire durfde Obama ook kritische vragen te stellen. Zoals waarom hij zich niet meer inzet voor het grondig aanpakken van oorzaken van klimaatverandering.

Voor de uitzending van vanavond werd de programmering op Nederland 2 omgegooid.

Twitter avatar NPO_Actueel NPO Actueel Vanavond is de programmering aangepast door het unieke interview tussen Barack #Obama en Sir David #Attenborough: op #NPO2 om 19.00 uur.
Twitter avatar PubliekeOmroep NPO Schemawijziging @NPO2: om 19:00 David Attenborough Meets President Obama, Man bijt hond start 19:50 uur en De Hokjesman vervalt helaas.

Volgens sommige kijkers leek het allemaal net iets te veel op een reclame voor een goed doel. Weer anderen vonden het een fascinerende ontmoeting.

Twitter avatar thomasdeveen Thomas de Veen Vooralsnog is gesprek #AttenboroughObama nog één grote WNF-promotiefilm, waar ze beide serieus en verwonderd naar kijken.
Twitter avatar glynmoody Glyn Moody David Attenborough and Barack Obama face-to-face in TV interview - http://t.co/hroOEqiZRk fascinating encounter

Bekijk de aflevering bij de NPO door op de afbeelding te klikken:
attenborough1