Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Tennis

Hogenkamp wint op Wimbledon, maar nu wacht Sjarapova

Richel Hogenkamp, hier in actie tijdens de Australian Open eerder dit jaar.
Richel Hogenkamp, hier in actie tijdens de Australian Open eerder dit jaar. Foto EPA/ Lukas Coch

Richèl Hogenkamp heeft voor het eerst in haar carrière de tweede ronde van een grand slam bereikt. Op Wimbledon, waar ze debuteerde, versloeg ze de eveneens debuterende Wang Qiang uit China met 6-4, 6-4. In die tweede ronde treft Hogenkamp echter een speelster van wereldformaat: de Russische nummer vier van de wereld, Maria Sjarapova.

De 23-jarige Hogenkamp, nummer 123 op de wereldranglijst, deed er iets meer dan een uur over om de Chinese (110 van de wereld) te verslaan. Ze kwam in beide sets snel op voorsprong, waarna ze die met succes verdedigde.

Hogenkamp maakte haar grandslamdebuut afgelopen januari tijdens de Australian Open. Toen trof ze het beduidend minder in de eerste ronde met de Tsjechische Petra Kvitova, momenteel nummer twee van de wereld en huidig kampioene op Wimbledon. Ze verloor kansloos met 6-1 en 6-4, maar liet vooral de tweede set zien het niveau aan te kunnen.

Moeilijke tegenstanders

Tegen Sjarapova zal de Nederlandse het bijzonder lastig krijgen. De Russin is al jaren een van de absolute topspeelsters en won al alle grand slams. Sjarapova versloeg vandaag thuisspeelster Johanna Konta in de eerste ronde: 6-2, 6-2.

Voor de Nederlandse deelnemers in het enkelspel op Wimbledon geldt sowieso dat ze het niet getroffen hebben met hun mogelijke tegenstanders in de tweede ronde. Beide mannen, Robin Haase en Igor Sijsling, moeten nog in actie komen, maar mochten ze winnen, dan treffen ze respectievelijk de Brit Andy Murray (al eens winnaar in Londen) en de Zwitser Roger Federer (al zeven keer winnaar). Daarvoor moeten de Nederlanders eerst wel afrekenen met de Colombiaan Alejandro Falla (Haase) en de Amerikaan Sam Querrey (Sijsling).

Kiki Bertens komt bij de vrouwen nog in actie. Zij heeft het in de eerste ronde al niet getroffen. Morgen treft ze op het centre court in Londen de eerdergenoemde Kvitova, die haar titel gaat proberen te verdedigen.