Boete zwartrijden naar 70 euro

De boete voor zwartrijden in het openbaar vervoer gaat van 35 naar 70 euro. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur, PvdA) wil zwartrijden harder ontmoedigen, schrijft ze vandaag aan de Tweede Kamer. Zonder vervoersbewijs reizen wil ze „drastisch terugdringen”. Volgens Mansveld verbetert dat de veiligheid in bus, trein en tram, „want 60 procent van de personen die overlast veroorzaken in het openbaar vervoer rijdt op dat moment zwart”. Voor reizigers die per ongeluk vergeten in te checken moet er een coulanceregeling komen. Als de controleur op basis van eerdere reisgegevens kan vaststellen dat op andere reizen wel in- en uitcheckt is en van kwade opzet dus geen sprake is, worden zij ontzien. Ook verhoogt Mansveld de administratiekosten bij het niet betalen van een boete: die gaan van 10 euro naar 15 euro. (NRC)