Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Ontvoerde schoolmeisjes moeten meevechten met Boko Haram’

Vrouwen in de hoofdstad Abuja demonstreerden tegen de overheid, die te weinig zou doen om de schoolmeisjes te redden.
Vrouwen in de hoofdstad Abuja demonstreerden tegen de overheid, die te weinig zou doen om de schoolmeisjes te redden. EPA / Deji Yake

Een aantal van de meisjes die zijn ontvoerd in de Nigeriaanse plaats Chibok worden gedwongen mee te vechten met terreurgroep Boko Haram. Dat meldt de BBC.

Sommige meisjes zouden nu anderen gevangenen moeten terroriseren, en zelfs mensen moeten doden, zeggen getuigen. De getuigenissen kunnen niet worden geverifieerd, zegt de BBC. Maar Amnesty International zegt dat andere meisjes ook gedwongen zijn mee te vechten. Nog altijd worden 219 van de 276 ontvoerde schoolmeisjes vermist.

Drie vrouwen die vastzaten in hetzelfde kamp als een aantal Chibok-schoolmeisjes hebben de BBC verteld dat een aantal van hen zijn gehersenspoeld en straffen uitvoerden voor Boko Haram. Zo zouden meisjes zijn gedwongen de kelen door te snijden van christelijke mannen.

‘Boko Haram heeft duizenden vrouwen en meisjes misbruikt’

Een van de getuigenissen komt van een zeventienjarig meisje dat na zes maanden gevangenschap wist te vluchten. Zij moest met een strijder trouwen en is nu zwanger van zijn kind. Het trouwen weigerde ze eerst, zegt ze, maar dat veranderde toen strijders vier mannen de keel doorsneden en zeiden dat dit ook met haar zou gebeuren.

Sinds 2013 heeft Boko Haram meer dan vijfduizend burgers gedood en volgens Amnesty minstens tweeduizend vrouwen en meisjes ontvoerd. In de nacht van 14 op 15 april ontvoerde Boko Haram 276 meisjes. Een groot deel van hen wordt nog vermist. Sinds mei is er niks meer van hen vernomen. Toen kwam een filmpje naar buiten waarin 130 meisjes teksten uit de Koran citeerden. Na de ontvoering kwam een wereldwijde campagne op gang, met de slogan #bringbackourgirls. Onder meer Michelle Obama vroeg om de terugkomst van de meisjes.

‘Ze noemden ons oorlogsbuit’

Boko Haram probeert een islamitische staat te stichten, maar is de afgelopen maanden teruggedrongen door het Nigeriaanse leger en hulptroepen van de Afrikaanse Unie. Tijdens die aanvallen wisten honderden gevangenen te ontsnappen. Een van hen is Panna Bukar. In een interview met NRC zei ze:

“Boko Haram noemde ons oorlogsbuit. Ze konden met ons doen wat ze wilden, zeiden ze. Ze zouden ons verkopen.”

Ook zij zegt een van de schoolmeisjes te hebben gezien. Volgens Amnesty is het een strategie van Boko Haram om vrouwen aan extreem geweld bloot te stellen, zodat ze hun identiteit en menselijkheid verliezen. Zo worden ze gedwongen de ideologie van de militanten te accepteren.