Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Onderzoek aanslag gemeentehuis Waalre beëindigd

Het gemeentehuis van Waarle een dag na de aanslag.
Het gemeentehuis van Waarle een dag na de aanslag. Foto ANP / Koen van Weel

Politie en justitie hebben het onderzoek naar de brandstichting in het gemeentehuis van Waalre in 2012 beëindigd. Hoewel er drie mannen werden aangehouden op verdenking van brandstichting - bij de brand die volgde ging het monumentale deel van het pand in vlammen op - worden zij niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag bekendgemaakt.

De mannen van 39, 40 en 51 jaar werden ook verdacht van de diefstal van twee auto’s. Voor beide verdenkingen was onvoldoende bewijs. Pas als er nieuwe informatie binnenkomt kan het onderzoek naar hen worden vervolgd, aldus het OM.

Dreigbrief naar woonwagenkamp

Het monumentale gemeentehuis van het Noord-Brabantse Waalre brandde af nadat er er twee brandende auto’s tegenaan waren gezet. Hoewel “de actieve fase” van het onderzoek ten einde is, zal de politie “permanent monitoren of er aanleiding is om het onderzoek voort te zetten”.

Na de brand beschuldigden inwoners van Waalre de bewoners uit het woonwagenkamp aan de Broekweg van de aanslag. Kort na de brand kregen de kampbewoners zelfs een dreigbrief. Een paar maanden na de brand meende volgens de NOS ook het OM te weten wie er achter de aanslag zat, en werd bekend dat justitie het bewijs niet rond kreeg.

Het gemeentebestuur van Waalre wil op de plaats van het afgebrande pand een nieuw gemeentehuis bouwen, met daarin ook een multifunctioneel centrum, meldt persbureau ANP. Restanten van het oude gebouw die de brand hebben doorstaan, worden mogelijk verweven in de nieuwbouw. Concrete bouwplannen moeten nog worden gemaakt. In de tussentijd blijft de gemeente gevestigd in een tijdelijk pand in het dorp Aalst.