Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Omstreden middel mag gebruikt blijven worden bij executies VS

De executiekamer in de Oklahoma State Penitentiary in McAlester, Oklahoma.
De executiekamer in de Oklahoma State Penitentiary in McAlester, Oklahoma. Foto AP/Sue Ogrocki

Een omstreden middel, dat in verband werd gebracht met drie mislukte executies in de Verenigde Staten vorig jaar, mag gebruikt blijven worden bij de uitvoering van de doodstraf. Het Amerikaanse Hooggerechtshof besloot dat het middel midazolam, gebruikt in de staat Oklahoma, niet het grondwettelijke verbod op “wreed en ongebruikelijk straffen” schendt.

De zaak was aangespannen door drie gevangenen. Zij voerden aan dat je met midazolam niet bewusteloos genoeg kan raken om geopereerd te worden, dus dat het middel niet geschikt is als onderdeel van het executieproces. De conservatieve meerderheid van het Hooggerechtshof oordeelde onder andere dat de drie niet met een executiealternatief waren gekomen dat minder pijnlijk zou zijn.

Discussie of doodstraf ongrondwettelijk is

Deze zaak draaide niet om het al dan niet grondwettelijk zijn van de doodstraf zelf, al is deze discussie erdoor wel weer begonnen, schrijft persbureau Reuters. Twee van de rechters, Stephen Breyer en Ruth Bader Ginsburg, zeiden dat het Hooggerechtshof zou moeten overwegen of de doodstraf grondwettelijk gezien wel mag.

Drie mislukte executies

Midazolam werd gebruikt bij de mislukte executie van Clayton Lockett, vorig jaar april in Oklahoma. Hij stierf na een doodsstrijd van 43 minuten. Getuigen zagen hoe hij, nadat de gifcocktail van meerdere middelen was toegediend, nog bij bewustzijn was. Hij tilde na veertien minuten zijn hoofd op, bewoog zijn handen en mompelde. In paniek werd in eerste instantie de executie afgeblazen, maar Lockett verloor uiteindelijk het bewustzijn en stierf alsnog. Er bleek van alles fout te zijn gegaan. Zo zou het gif niet de juiste sterkte hebben gehad, en hadden de gevangenismedewerkers een serie grove fouten gemaakt.

Voor de mislukte executie van Lockett ging het in Ohio al fout, waar een terdoodveroordeelde bijna een half uur na het toedienen van het gif nog naar adem bleef happen. In Arizona duurde het later in het jaar nog langer: de 55-jarige Joseph Wood bleef nog bijna twee uur in leven.