OM in cassatie tegen vrijspraak ex-neuroloog Jansen door gerechtshof

Ex-neuroloog Ernst Jansen bij de rechtbank.
Ex-neuroloog Ernst Jansen bij de rechtbank. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

De zaak tegen de omstreden ex-neuroloog Ernst Jansen (69 jaar) is juridisch nog niet ten einde. Het Openbaar Ministerie heeft bekendgemaakt dat ze in cassatie gaat tegen de vrijspraak door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Het hof sprak Jansen anderhalve week geleden vrij van alle medische verwijten. Jansen werd alleen veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijk voor verduistering, diefstal en valsheid in geschrifte. De rechtbank in Almelo veroordeelde hem eerder tot drie jaar cel.

De rechtbank achtte bewezen dat Jansen zich tussen 1997 en 2004 in het ziekenhuis in Enschede schuldig had gemaakt aan het opzettelijk benadelen van de gezondheid van acht patiënten met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg en in één geval zelfs de dood. Hij stelde verkeerde diagnoses, bijvoorbeeld alzheimer, en schreef zijn patiënten onnodig zware medicijnen voor. De ex-neuroloog was destijds verslaafd aan medicijnen.

OM ziet mogelijkheden voor cassatie

Het OM vroeg zowel bij het hof als bij de rechtbank om zes jaar celstraf. Het hof meende echter dat van de ten laste gelegde opzet geen sprake was en vond een veroordeling voor het leed dat hij met de verkeerde diagnoses had aangericht en de zelfmoord van één van de patiënten niet op zijn plaats. Het OM ziet dat anders, reageert de woordvoerder van het OM. “Het OM ziet nog mogelijkheden in cassatie.”

Wanneer de zaak door de Hoge Raad, de hoogste rechter, wordt behandeld, is niet bekend. De zaak Jansen is de grootste medische strafzaak ooit gevoerd in Nederland.

Volgens letselschade-expert Yme Drost hebben de slachtoffers die hij vertegenwoordigt, verheugd gereageerd op de beslissing van het OM. Na het arrest waren velen van hen zeer teleurgesteld. Jansens advocaat, Peter Plasman, zei na het arrest in hoger beroep dat hij hoopte dat de zaak geen vervolg zou krijgen.