Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

NOS: toewijzing uitzendrechten Spelen aan Eurosport enorme dreun

Discovery-directeur David Zaslav (links) en IOC-voorzitter Thomas Bach.
Discovery-directeur David Zaslav (links) en IOC-voorzitter Thomas Bach. Foto AP/ Christophe Moratal

NOS-directeur Jan de Jong noemt het besluit van Internationaal Olympisch Comité (IOC) om de uitzendrechten voor de Olympische Spelen aan Eurosport van moederbedrijf Discovery toe te kennen een enorme dreun voor de publieke omroepen in Europa.

Discovery betaalt 1,3 miljard euro voor de uitzendrechten van de Zomerspelen van 2020 en 2024 en de Winterspelen van 2018 en 2022. Dit bod heeft niemand volgens De Jong zien aankomen. De Spelen zullen niet integraal te zien zijn bij Europese publieke omroepen.

Betekenis nog onduidelijk

Het is nog onduidelijk wat de precieze gevolgen voor de NOS zijn, zo zegt De Jong op de site van de omroep. De NOS zet volgens hem in op een “ruime sublicentie”, wat betekent dat afzonderlijke onderdelen - neem het schaatsen - in ieder geval nog te zien zullen zijn.

Het IOC kiest volgens hem duidelijk voor het geld, terwijl de koers van het comité altijd was dat de Spelen door zoveel mogelijk mensen gezien zouden moeten worden. Met Discovery is wel afgesproken dat de overgrote meerderheid van de olympische programmering op het open kanaal te zien zal zijn.

Eerste keer aan één partij

Voor het eerst ooit heeft het IOC de televisierechten in hun geheel aan één enkel mediabedrijf verkocht. Tot nu toe sloot ze losse overeenkomsten met landelijke omroepen, schrijft persbureau ANP. Discovery-directeur David Zaslav meldde vandaag van plan te zijn aparte deals met omroepen als de BBC en France Télevision te sluiten, zodat die de Spelen ook gewoon integraal kunnen uitzenden.