Nieuwe Murray is stabieler op de tennisbaan

Vandaag begint Wimbledon. De Britse hoop Andy Murray heeft hulp van een psychiater ingeschakeld tegen de druk.

Andy Murray, hier na een training op Wimbledon, lacht vaker en mompelt minder.
Andy Murray, hier na een training op Wimbledon, lacht vaker en mompelt minder. Foto Reuters/Toby Melville

Het groene, sprookjesachtige decor ligt er strak bij. Alle hoeken op het golvende Wimbledon-park zijn opgepoetst, de beveiligers krijgen de laatste instructies en de tentjes met aardbeien en slagroom worden bevoorraad. De mooiste – althans, volgens velen – van vier grandslamtoernooien begint vandaag.

1 Wie zijn de favorieten bij de mannen?

Op volgorde van verwachting: Novak Djokovic, Andy Murray en Roger Federer. De Servische titelverdediger Djokovic wilde een week lang niets met tennis te maken hebben, na de mentaal zware nederlaag in de finale op Roland Garros. Als topfavoriet verloor hij van de Zwitser Stan Wawrinka, Djokovic huilde bij de prijsuitreiking. „Het kostte me tijd om te herstellen en te rusten na Parijs. Ik wilde niet te veel aan tennis denken”, zei Djokovic afgelopen weekend.

Hij begon pas twaalf dagen geleden met trainen op gras en speelde in aanloop naar Wimbledon niet één wedstrijd op gras. Dat is een nadeel. Maar de nummer één van de wereld kan gaandeweg het toernooi groeien en ritme krijgen in zijn vernietigende groundstrokes.

Dan de lokale favoriet. De Schot Murray zit in een transformatieproces: niet alleen is hij stabieler op de baan, ook gaat de schelp rond zijn nukkige persoonlijkheid voorzichtig open. Hij lacht vaker en mompelt minder. In april trouwde hij met vriendin Kim Sears, waarop een succesvol gravelseizoen volgde. Murray is fit en verlost van een slepende rugblessure. Mentaal is hij gegroeid, sinds dit jaar werkt hij samen met een psychiater – een welkome hulp gezien de druk op Wimbledon. De Murray-mania wordt traditioneel opgevoerd.

Vergeet hem niet, de oude meester Roger Federer (33). Misschien wat ouder en strammer, maar hij blijft een tovenaar op Wimbledon. Het seizoen van de Zwitser is volledig afgestemd op ‘zijn’ toernooi, dat hij zeven keer won. Door een wijziging in de planning hadden spelers dit jaar na Roland Garros een week extra om zich voor te bereiden op Wimbledon – wat in het voordeel is van grasspecialist Federer. Bovendien won hij vorige week het grastoernooi in Halle. „Dit is waarschijnlijk de beste voorbereiding die ik ooit heb gehad op Wimbledon.”

2 En de favorieten bij de vrouwen?

Het vrouwentennis is grilliger en dus moeilijker te voorspellen. De enige constante topper is de Amerikaanse Serena Williams, de koningin van het vrouwentennis. Ze is halverwege haar missie voor een vrij uitzonderlijke ‘seizoengrandslam’: de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open binnen één kalenderjaar winnen. Williams won de eerste twee van de vier. Als het ook lukt de laatste twee te winnen komt ze in het rijtje met de Amerikaanse Maureen Connolly (het lukte haar in 1953), de Australische Margaret Court (1970) en de Duitse Steffi Graf (1988).

Andere toernooifavoriet is de Tsjechische titelverdedigster Petra Kvitová, die altijd goed speelt in Londen. Gevaarlijke dark horse is het Zwitserse talent Belinda Bencic (18), die bezig is aan een sterk grasseizoen: in Rosmalen was ze finalist en in het Britse Eastbourne won ze zaterdag.

3 Kunnen de vier Nederlanders stunten?

Robin Haase en Kiki Bertens tankten twee weken geleden vertrouwen in Rosmalen, waar ze beiden de halve finales haalden. Op Wimbledon heeft Haase redelijk geloot, tegen de Colombiaanse qualifier Alejandro Falla – grasspecialist. Als Haase morgen wint treft hij in de tweede ronde waarschijnlijk Murray. Bertens staat voor een loodzware klus: in de eerste ronde speelt ze morgen op het centre court tegen titelverdedigster Kvitová. De nog wat onbekende Richèl Hogenkamp – de nummer 123 van de wereld uit Doetinchem – vocht zich door de kwalificaties en had geluk met de loting: vanmiddag speelt ze tegen de Chinese Qiang Wang, 110de op de ranglijst. Igor Sijsling speelt morgen tegen de modale Amerikaanse hardhitter Sam Querrey.

4 Wat zijn de weersverwachtingen?

Zonnig. Sterker: vanaf woensdag is er mogelijk een hittegolf. Er worden temperaturen voorspeld van 30 tot 35 graden. De warmte zou in het voordeel kunnen zijn van een speler als Rafael Nadal, die in zijn jeugdjaren veel in de hitte op Mallorca trainde en met zijn speltype voordeel heeft bij harde, droge banen: doordat de bal hoger opstuit heeft hij meer tijd om zijn dodelijke topspinballen te slaan.