Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Nationaal Hitteplan vanaf morgen van kracht - vier dagen 27 graden

Het Nationaal Hitteplan is vanaf morgen van kracht. Het plan moet kwetsbare groepen beschermen tegen de gevolgen van het warme weer dat de komende dagen wordt verwacht.

Het Vroesenpark in Rotterdam tijdens de warmste dag van het jaar in 2013.
Het Vroesenpark in Rotterdam tijdens de warmste dag van het jaar in 2013. Foto ANP / Bas Czerwinski

Het Nationaal Hitteplan van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is vanaf morgen van kracht. Dat meldt het RIVM. Het plan moet kwetsbare groepen beschermen tegen gezondheidsproblemen als gevolg van het warme weer dat de komende dagen wordt verwacht.

Voldoende water drinken en meer advies

Ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Het RIVM adviseert in het plan onder meer om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning op het heetst van de dag (in de middag) te beperken en in de schaduw te blijven.

Vier dagen warmer dan 27 graden

Het RIVM houdt samen met het KNMI de temperaturen nauwlettend in de gaten. Het KNMI levert informatie aan het RIVM over verwachte hitte. Vervolgens brengt het RIVM de informatiestroom op gang richting GGD-en, brancheorganisaties en het Rode Kruis. Deze organisaties zorgen voor de verdere uitrol van het plan.

Het hitteplan wordt door het RIVM in werking gesteld zodra voor ten minste vier achtereenvolgende dagen een maximumtemperatuur boven de 27 graden wordt verwacht.

Volgens het KNMI houdt de hittegolf die morgen begint deze week en volgende week aan. De verwachtingen voor de komende dagen zijn:

De weersverwachting voor de komende dagen.

De weersverwachting voor de komende dagen. Tabel: KNMI

Harry Geurts, woordvoerder van het KNMI zegt:

“De temperaturen in de tabel zijn gemiddelden van de temperaturen die we in het hele land verwachten. Morgen wordt het in het zuiden van Nederland op een aantal plaatsen warmer dan 27 graden. In de dagen daarna wordt het in heel Nederland zo warm.”

Volgens Geurts houdt de hittegolf voorlopig aan: ook volgende week is het bijzonder warm. Geurts: “Maar der ergste htte is aanstaande donderdag, vrijdag en zaterdag.”

Warme start voor de Tour de France

Zaterdag kan de temperatuur in Utrecht oplopen tot 35 graden en dat betekent een warme start voor de renners en de toeschouwers van de Tour de France. De organisatie van de start van de Tour in Utrecht gaat het publiek oproepen maatregelen te nemen tegen de hitte. Een woordvoerder zegt tegen het ANP:

“We gaan de bezoekers via social media zoals Facebook, Twitter en via de app en website oproepen om zaterdag luchtige kleding te dragen, een pet op te doen, zichzelf goed in te smeren en vooral veel water te drinken. Ook adviseren we het publiek om regelmatig de schaduw op te zoeken.”

Op verschillende drukke plekken is zaterdag gratis water beschikbaar voor publiek en er komen tappunten rond het parkoers.