Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wetenschap

Minister Schippers, bezint eer gij begint!

Twee klinisch pathologen schrijven open brief over nieuwe opzet van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. “Geachte minister Schippers, morgen laat u aan de Tweede Kamer weten hoe het nu verder moet het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Wij willen u het volgende meegeven.”

Foto ANP

Twee klinisch pathologen schrijven open brief over nieuwe opzet van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Geachte minister Schippers,

Morgen laat u aan de Tweede Kamer weten hoe het nu verder moet het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Wij willen u het volgende meegeven.

Een aanhoudende infectie met een hoog risico-variant van het Humaan Papillomavirus (HPV) is de belangrijkste factor bij het ontstaan van baarmoederhalskanker. Het wetenschappelijke werk van emeritus hoogleraar Chris Meijer heeft aan dit inzicht veel bijgedragen. In Nederland vindt al jaren een strak georganiseerd bevolkingsonderzoek plaats bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar om vroegtijdig baarmoederhalskanker op te sporen. Deze screening gebeurt door middel van microscopisch onderzoek van cellen afkomstig van een uitstrijkje. Bij afwijkingen wordt sinds 2007 selectief eveneens getest op de aanwezigheid van HPV. Deze systematische werkwijze en combinatie van onderzoek maakt dat het Nederlandse bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker internationaal wordt beschouwd als het beste ter wereld.

Of het selectief toevoegen van het testen op HPV sinds 2007 heeft geleid heeft tot betere resultaten, is tot op heden helaas niet geëvalueerd. Desondanks vroeg uw voorganger, Ab Klink na uitgebreide lobbypraktijken (zie NRC 13 juni 2015) de Gezondheidsraad in 2007 om advies: zou primaire screening op HPV tot nog betere resultaten kunnen leiden? In de adviescommissie was hoogleraar Meijer, die naar nu blijkt onderdeel uitmaakte van de lobbypraktijken, de enige patholoog en dé deskundige. De adviezen vanuit de betrokken beroepsgroepen van pathologen en cytologisch analisten zijn bij de totstandkoming van dat advies in 2011 genegeerd. De beroepsgroep werd pas uitgenodigd om mee te praten over de uitvoering van primaire HPV-screening. Het advies zelf, om abrupt over te gaan tot primaire HPV-screening, was onaantastbaar.

Nu is gebleken dat Chris Meijer als belangrijkste adviseur van de Gezondheidsraad commerciële belangen heeft stilgehouden, staat het advies in een ander daglicht. Welke onderliggende motieven speelden nu de belangrijkste rol? En: was hij de enige in dit besluitvormingsproces met commerciële belangen?

Lees verder (€)

Herman Peters en Sietske Riemersma zijn klinisch pathologen, werkzaam bij Laboratorium Pathologie Oost-Nederland.  Aanleiding voor deze open brief is de berichtgeving deze maand in NRC over belangenverstrengeling van klinisch patholoog Chris Meijer, de aanjager achter het nieuwe bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Minister Schippers (Volksgezondheid) heeft daarop de aanbesteding voor het bevolkingsonderzoek voor onbepaalde tijd stilgelegd. Morgen informeert zij de Kamer over hoe nu verder.