Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Michael van Praag benoemd tot vicevoorzitter UEFA

KNVB-voorzitter Michael van Praag wordt een van de vicevoorzitters van de UEFA.
KNVB-voorzitter Michael van Praag wordt een van de vicevoorzitters van de UEFA. Foto ANP/ Koen van Weel

KNVB-voorzitter Michael van Praag is vandaag benoemd tot een van de vicevoorzitters van de UEFA, de Europese voetbalbond. De 67-jarige Van Praag is er sinds 2009 al bestuurslid.

Van Praag blijft actief in zijn functie bij de KNVB; die kan hij er gewoon naast doen. De Amsterdammer zei trots te zijn op zijn uitverkiezing:

“Het brengt mij in een nog betere positie om actief te zijn in de belangrijke discussies binnen ons voetbal. Ik kan nu nog meer invloed aanwenden om processen positief te beïnvloeden, die leiden tot meer betrouwbaarheid, meer transparantie, meer eerlijkheid, meer sportiviteit in onze sport en in de bestuurslagen van onze sport.”

‘We doen mee’

KNVB-directeur Bert van Oostveen zegt blij te zijn met Van Praags nieuwe functie:

“Blij, omdat deze benoeming bevestigt dat het Nederlandse voetbal ook op dit niveau meedoet. En dat we daar meedoen, is goed voor ons Nederlandse voetbal. Wat wij wensen en vinden is het waard gehoord te worden op alle niveaus binnen onze sport.”

FIFA

Van Praag was dit jaar een van de kandidaten om Sepp Blatter op te volgen als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. Hij staakte zijn strijd na een mislukte campagne vroegtijdig en gaf zijn steun aan de Jordaanse prins Ali, die het uiteindelijk aflegde tegen Blatter. Blatter legde zijn functie al snel weer neer en stelde zijn positie beschikbaar. Begin 2016 zou er opnieuw een voorzitter gekozen moeten worden.