Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Met blauw haar naar werk, bedankt Colorrun! Maar ook: pizza met korting

De Colorrun in Leeuwarden dit weekend laat een kleurrijk spoor achter: de verf blijkt (nog) niet uit de haren en kleding te gaan van deelnemers. Wat ging er mis? NRC belt met de verfleverancier.

Deelnemers in Amsterdam vorig jaar.
Deelnemers in Amsterdam vorig jaar. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Paradijsvogels: zo noemt de organisatie van de Crazy Colorrun de deelnemers van het hardloopevenement dat zij in verschillende steden organiseert. Lopers rennen een route van ongeveer 5 kilometer en worden op verschillende punten gekleurd met poeder. Zij bereiken uiteindelijk bontgekleurd de finish. En daarna is het feest.

Maar in Leeuwarden overheerste dit weekend geen feestgevoel: gisteravond verschenen op Twitter en Facebook de eerste berichten van deelnemers: ondanks een paar wasbeurten waren de lokken nog altijd roze, geel en blauwgekleurd. Vandaag moesten sommigen “als paradijsvogel” naar het werk. Wat ging er mis?

Leverancier leverde verkeerde poeder?

In de officiële reactie van de organisator, Color Sensation, staat:

“Helaas heeft afgelopen zondag 28 juni onze leverancier niet het juiste poeder geleverd en gaf dit problemen met de afwasbaarheid. Wij bieden u hiervoor oprechte excuses aan. Heeft u schade geleden buiten de algemene voorwaarden om dan kunt u het contact formulier rechts op de pagina gebruiken. Inmiddels hebben we het “oude” juiste poeder weer en is dit probleem verholpen.”

Overigens staat dit op hun website:

“Colorsensation en de Crazy Colorrun hebben alles in eigen beheer. Een fabriek waar zorgvuldig de componenten worden samengesteld om het event te laten slagen. Mocht je zelf een event willen organiseren dan kunnen wij dit uit voorraad leveren tegen scherpe prijzen. Kijk gerust eens rond in onze shop voor de mogelijkheden.”

Twitter avatar dcjverhoeven Danny Verhoeven De Crazy Colorrun in Leeuwarden ging niet helemaal goed.. #colorrun #1taak http://t.co/dmd23FxEYh

Vijf kleuren

Tijdens de run worden vijf verschillende kleuren gebruikt: geel, blauw, groen, paars en oranje. Deelnemers - een kaartje kost 22,50 euro - worden bij iedere controlepost (vijf in totaal) met één kleur besprenkeld. Het is de bedoeling dat bij de finish alle vijf de kleuren op je kleding of haren en gezicht zichtbaar zijn.

De organisatie schrijft op haar site over de verf:

“Het verfpoeder is samengesteld met maïsmeel en daarmee gegarandeerd ongevaarlijk. De verf is gecertificeerd en op waterbasis. Wie wil kan het zelfs eten, alhoewel we dit niet adviseren.”

NRC belt met de leverancier van de verf. Rakesh Latchmansing van Holi King zegt:

“De verfpoeder is samengesteld uit 100 procent maismeel en voedingskleurstoffen. Die zijn puur natuur en biologisch. We hebben precies deze poeder al zo vaak gebruikt voor colorruns.”

Toch zijn er deze keer deelnemers die de kleur niet uit hun haren krijgen:

Hoe kan dat? Latchmansing:

“Ik vermoed dat de kleuren er bij dit evenement wat dieper ingetrokken zijn door de flinke regenbuien, maar schadelijk is het sowieso niet. Eruit wassen kan iets langer duren, maar het gaat zeker weg.”

Op Facebook staat een post van iemand die zegt zijn haar al tien keer te hebben gewassen:

Heeft Holi King een idee hoeveel shampoobeurten er nodig zijn? Latchmansing:

“Na een paar keer wassen moet het wel weg zijn.”

Schadeformulier

In Leeuwarden deden zo’n 1800 mensen mee aan het kleurrijke hardloopevenement. In de verklaring van de organisatie staat:

“Wij verzoeken indien u schade heeft deze te melden via het contactformulier op www.colorsensation.nl. Deze zal worden beoordeeld conform de algemene voorwaarden.”

Het is niet bekend hoeveel klachten Color Sensation heeft binnengekregen. In de disclaimer van de Colorrun-organisatie staat overigens dat deelnemers en bezoekers meedoen op eigen risico, en dat de verf in 99 procent van de gevallen uitwasbaar is, maar dat de organisatie daar geen garantie op geeft.

Op Facebook komt iemand nog met een tip:

Lokale commercie haakt in

In Leeuwarden haken lokale kappers in op de onrust en bezorgde berichten over blijvend blauw haar. Verschillende bedrijven bieden kortingen aan voor was- en knipbeurten, of voor speciale ontkleuringsbehandelingen. En er is pizza met korting: