Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘ME grijpt in bij betoging Den Haag na dood Mitch Henriquez’

Foto ANP/ Arie Kievit

De ME heeft ingegrepen bij een betoging in Den Haag naar aanleiding van de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. Dat melden althans verslaggevers ter plaatse. De demonstranten zouden met stenen en vlaggen gegooid hebben. Henriquez overleed zaterdag na een hardhandige confrontatie met de politie.

Omroep West-verslaggever John van der Tol:

Twitter avatar johnvandertol John van der Tol Vlaggen en spullen worden naar de politieagenten gegooid. Alles en iedereen rent. ME komt nu in actie #mitch #denhaag #aruba
Twitter avatar johnvandertol John van der Tol Stenen en stoelen vliegen mij nu ook om de oren. Totale chaos. ME vormt een linie #mitch #denhaag #aruba http://t.co/DjdYcraAmB

Inmiddels zou het weer rustiger zijn:

Twitter avatar johnvandertol John van der Tol De boel is schoongeveegd. Menigte verspreid over meerdere plekken. Situatie nu weer rustiger #mitch #denhaag #aruba http://t.co/8m3oooI4ux

Henriquez werd zaterdag aangehouden bij een muziekfestival in het Zuiderpark. Volgens het Openbaar Ministerie werd hij opgepakt omdat hij riep dat hij een wapen had. Hij verzette zich tegen zijn aanhouding, waarna de politie geweld gebruikte. Hij overleed gisteren. De eerste lezing was dat Henriquez onwel was geworden op weg naar het ziekenhuis, maar die moest het OM later terugnemen, omdat dit niet langer vaststond. Steeds meer beelden van de hardhandige arrestatie verschenen online, en daarop was te zien dat er ook al iets met Henriquez aan de hand was voordat hij in de auto werd gezet.

Roep om onderzoek

De emoties over de dood van de Arubaan zijn hoog opgelopen, zo is vanavond ook gebleken. De demonstranten droegen shirts met daarop onder meer ‘stop politiegeweld’ en ‘onbetrouwbaar ministerie’ en riepen leuzen als “politie, moordenaars!”.

De Electorale Volksbeweging (MEP), de oppositie op Aruba, heeft diepgaand onderzoek naar de dood van Henriquez geëist. Minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties, PvdA) heeft premier Eman verzekerd dat de rijksrecherche dit ook gaat doen. Er wordt nog sectie verricht op het lichaam van de Arubaan.

Politie betuigt steun

Plaatsvervangend politiechef in Den Haag, Paul Entken, heeft in een verklaring gezegd “het verdriet en de boosheid en de roep naar een onafhankelijk onderzoek” te begrijpen:

“In deze situatie is het gebruikelijk en passend dat de Rijksrecherche kritisch en onafhankelijk onderzoek doet naar het overlijden van het slachtoffer én naar het optreden van de agenten. Er zijn veel vragen die beantwoord moeten. Uiteraard verlenen we alle medewerking aan het onderzoek. Het is alle partijen er aan gelegen, dat dit onderzoek snel, objectief en zorgvuldig gedaan wordt.”

De politie zoekt nog steeds naar (meer) getuigen die de arrestatie gefilmd hebben.