Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Mansveld wil boete zwartrijders verdubbelen

Foto ANP/Robin Utrecht

Zwartrijders in het openbaar vervoer kunnen een hogere boete verwachten. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) wil de boete verdubbelen van 35 naar 70 euro.

De staatssecretaris wil zo het aantal mensen dat zonder kaartje in het ov stapt “drastisch terugdringen” om de veiligheid in bus, trein en tram te verbeteren. Volgens Mansveld “rijdt 60 procent van de personen die overlast veroorzaken in het openbaar vervoer op dat moment zwart”.

Mansveld denkt dat zwartrijders de pakkans en de hoogte van de boete afwegen tegen het voordeel van zwartrijden. Het huidige boetebedrag kan wellicht nog te weinig een prikkel vormen om mensen zonder geldig vervoersbewijs af te schrikken. De staatssecretaris wil twee jaar na de invoering van het nieuwe boetetarief evalueren of het aantal boetes voor zwartrijden ook afneemt.

Ook de administratiekosten gaan omhoog, van 10 naar 15 euro. Voor mensen die echt per ongeluk vergeten zijn in te checken, kondigt Mansveld een uniforme coulanceregel aan.