Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Gesloten liveblog

Teruglezen: ‘Griekenland gaat morgen geen geld terugbetalen aan het IMF’

Dit weekend ontspoorde de Griekse crisis. Deze hele week blijven de Griekse banken dicht. Vandaag is er in verschillende landen crisisoverleg, onder meer in Nederland en Griekenland. In Azië reageren de beurzen negatief op het nieuws. Volg alle ontwikkelingen hier live.

Opsomming

We sluiten dit liveblog voor vandaag weer af. Het was vooral een dag waarop de retoriek tussen de Grieken en de schuldeisers duidelijk harder werd. We sommen de gebeurtenissen en opvallendste uitspraken op:

 • De Griekse banken en aandelenbeurs bleven vandaag dicht. Er zijn meerdere onbevestigde berichten dat zo'n 850 banken donderdag weer opengaan, zodat gepensioneerden uitbetaald kunnen worden.
 • De dag begon met aandelenbeurzen in het rood in Azië en Europa. De AEX-index in Amsterdam eindigde vanmiddag 3,5 procent lager op 477,15 punten. Ten opzichte van de opening op 4 procent was dat wel een licht herstel. De graadmeters in Frankfurt en Parijs koersten tot 3,7 procent lager en de beurs in Londen daalde 1,8 procent. In Milaan en Madrid stonden minnen op de borden tot 5,2 procent.
 • De Duitse bondskanselier Merkel zei dat de wil om een compromis te bereiken er niet was aan Griekse zijde. Wie had verwacht dat Angela Merkel de Griekse regering met een groot gebaar tegemoet zou komen, kwam bedrogen uit. Merkel kwam na het overleg met de voorzitters van de fracties in de Bondsdag niet met nieuwe voorstellen. Ze deed haar best om niet de indruk te wekken dat ze het Griekse referendum wilde beïnvloeden. Ze zei:

“Als we in Europa geen compromissen meer willen sluiten, dan is Europa verloren. En hetzelfde geldt voor de gezamenlijke munt: als de euro faalt, faalt Europa.”

 • Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, liet duidelijk merken dat hij zich bedonderd voelde door de Griekse regering. Juncker gaf, net als Tsipras deed door 'nee' te adviseren, een duidelijk stemadvies: zeg ja tegen Europa. Dat is opmerkelijk, zei onze correspondent Stéphane Alonso, omdat de Europese Commissie doorgaans geen commentaar geeft op verkiezingen, referenda en verkiezingscampagnes.

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Juncker: ik zeg tegen Grieken: je moet geen zelfmoord plegen omdat je bang bent voor de dood.

 • De Europese Raad van regeringsleiders heeft vanavond een brief gestuurd waarin een Grieks verzoek tot verlenging van het Europese steunpakket tot na 1 juli wordt afgewezen.
 •  Griekenland is niet voornemens morgen 1,6 miljard euro aan leningen terug te betalen aan het Internationaal Monetair Fonds. Dat bevestigde premier Tsipras vanavond:
  Twitter avatar tsipras_eu Alexis Tsipras Having asphyxiated banks & denied extension request, is it reasonable to expect that IMF installment will be paid tomorrow? #ert #Greece

  Lees hier wat er gebeurt als Griekenland niet terugbetaalt.
 •  Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei dat een Grexit nog te vermijden was. "Er is nog veel denkbaar. Ik blijf zeggen dat de deur bij ons nog open staat, hoewel de mogelijkheid en tijd wel heel beperkt zijn."
 • De gevolgen van de crisis voor de Nederlandse economie zijn volgens premier Rutte beperkt. "De Nederlandse export naar Griekenland is beperkt, een half procent. Dus de directe gevolgen voor de Nederlandse economie van de situatie op dit moment zijn beperkt."
 • Kredietbureau Standard & Poor’s heeft de Griekse staatsschuld verlaagd naar CCC–, de zogeheten ‘junk’-status.
 • Vanavond vond in Athene een demonstratie plaats vóór een Grieks nee tijdens het referendum. Morgen wordt een tegendemonstratie georganiseerd, voor mensen die wel 'ja' willen stemmen op de voorstellen die de Griekse schuldeisers vorige week hebben gedaan.

Volg voor de laatste ontwikkelingen de Twitter-lijst die we hebben:

Als er nog twijfel over bestond of Griekenland van plan was morgen 1,6 miljard euro terug te betalen aan het Internationaal Monetair Fonds, heeft Tsipras die vanavond weggenomen. Op Twitter schrijft hij:
Twitter avatar tsipras_eu Alexis Tsipras Having asphyxiated banks & denied extension request, is it reasonable to expect that IMF installment will be paid tomorrow? #ert #Greece

Twitter avatar tsipras_eu Alexis Tsipras The partners accept IMF's proposals for tough austerity measures but not proposals for restructuring debt. #ert #Greece #Greferendum

Twitter avatar tsipras_eu Alexis Tsipras We want to remain in EZ. We are not "guests" in Europe. Greece is in the heart of Europe. @ErtSocial #Greece

Hij zei verder dat hij niet koste wat het kost premier wil blijven. Hij suggereerde dat hij zou aftreden als Grieken in een referendum vóór de voorstellen van de trojka stemmen. Tsipras zelf moedigt Grieken aan de voorstellen van de schuldeisers af te wijzen.

Verder zinspeelde hij op een allerlaatste mogelijkheid om 'default' jegens het IMF te voorkomen: als er vanavond een akkoord komt over verlenging van het Europese steunpakket, zou Griekenland het IMF betalen. Die kans lijkt klein; voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad van regeringsleiders heeft vanavond nog een brief gestuurd waarin het verzoek tot verlenging wordt afgewezen.

Twitter avatar NickMalkoutzis Nick Malkoutzis #Tsipras: "If we have an agreement tonight, we'll pay IMF tomorrow" #Greece #euro

Vervolg speech Tsipras

Er zijn nu officieel geen onderhandelingen gaande tussen Griekenland en de schuldeisers, maar Tsipras zei dat hij de klok rond bereikbaar is voor wie hem wil spreken.

Twitter avatar NickMalkoutzis Nick Malkoutzis #Tsipras says there are no negotiations taking place "officialy" but he spoke to a number of EU politicians, inc Juncker, today #Greece

Verder meldt hij via Twitter:
Twitter avatar tsipras_eu Alexis Tsipras The institutions' proposal came with a requirement--that we agree to it within 48 hours. @ErtSocial #ert #Greece #Greferendum

Twitter avatar tsipras_eu Alexis Tsipras The initial responses to our request for an extension weren't negative. The #Eurogroup's decision came as a surprise. #ert #Greferendum #OXI

Tsipras spreekt

Het doel van het referendum dat zondag gepland staat, is om daarna een doorstart van de onderhandelingen met schuldeisers te maken. Hoe massaler de afwijzing van de voorstellen van de trojka (Europese Centrale Bank, Internationaal Monetair Fonds en Europese Commissie) tijdens de volksraadpleging, des te sterker zal Griekenland zich opstellen in de onderhandelingen, zei premier Tsipras zojuist gezegd tijdens een tv-interview. Hij gaat er nog steeds van uit dat de trojka Griekenland in de eurozone wil houden, omdat de schade van een #Grexit te groot zou zijn.

Tsipras geeft weer interview

Premier Tsipras heeft zojuist aangekondigd dat hij weer een interview geeft vanavond.

Twitter avatar tsipras_eu Alexis Tsipras On my way to @ErtSocial for tonight's interview, passing through #Syntagma-the gathering to support #OXI gives us strength! #ert #Greece

CCC-

Kredietbureau Standard & Poor’s heeft de Griekse staatsschuld verlaagd naar CCC–, de zogeheten ‘junk’-status. De kans dat Griekenland de euro verlaat wordt door de kredietbeoordelaar geschat op 50 procent.

Twitter avatar AP The Associated Press BREAKING: S&P cuts Greece's credit rating further into junk status, sees 50 pct chance of exit from euro.

17.000 de straat op voor een 'nee'

Volgens schattingen van de politie zijn er in Griekenland nu 17.000 mensen op de been die de oproep van de regering om 'nee' te stemmen in een referendum steunen. (AFP)

Afwijzingsbrief aan Tsipras

En weer heeft de Financial Times een gelekt document van de EU in handen (vorige week lekte een voorstel uit dat werd gebruikt tijdens de onderhandelingen tussen de Griekse schuldeisers en de regering): de brief waarin Donald Tusk het verzoek afwijst om verlenging van het Europese steunpakket. Lees de brief:

Zo ziet nee eruit

Foto AP / Petros Karadjias

Foto AP / Petros Karadjias

Foto AP / Petros Karadjias

Foto AP / Petros Karadjias

Foto AFP / Aris Messinis

Foto AFP / Aris Messinis

Foto AP / Petros Karadjias

Foto AP / Petros Karadjias

Foto AP / Daniel Ochoa de Olza

Foto AP / Daniel Ochoa de Olza

AP / Daniel Ochoa de Olza

AP / Daniel Ochoa de Olza

AP / Petros Karadjias

AP / Petros Karadjias

Protest in Athene

In Athene zijn aanhangers van de regering de straat op gegaan om te laten weten dat ze nee zullen stemmen tijdens het referendum: ze zijn tegen de strikte bezuinigingen die de eurozone Griekenland wil opleggen.

Reuters / Alkis Konstantinidis

Reuters / Alkis Konstantinidis

Griekenland in rijtje met Zimbabwe?

Griekenland kan de deadline voor terugbetaling van 1,6 miljard euro aan leningen aan het Internationaal Monetair Fonds niet halen, tenzij er op het allerlaatste moment een truc wordt gevonden. De gevolgen, volgens economieredacteur Mark Beunderman:

Griekenland komt dan, als enige westerse economie, in een dubieus rijtje van IMF-wanbetalers terecht: ook landen als Soedan en Zimbabwe voldeden niet aan verplichtingen bij het fonds in Washington, DC. Morgen is niet meteen sprake van een officieel default (het in gebreke zijn bij het IMF), omdat het IMF-bestuur zich eerst over de ontstane situatie moet buigen. In principe heeft IMF-voorzitter Christine Lagarde 30 dagen om het bestuur op de hoogte te stellen, maar onlangs zei Lagarde dat ze Griekenland niet die extra tijd wil gunnen. Griekenland is bij een default niet meteen “failliet”; landen kunnen niet failliet gaan. Maar een default maakt de situatie wel erger. Voor Griekenland, omdat de Europese Centrale Bank in dit geval haar noodsteun aan Griekse banken mogelijk nog verder moet gaan beperken. En ook voor het IMF, omdat de lidstaten van het IMF het fonds contributie betalen in de verwachting dat al het geld altijd terugkomt.

Veel problematischer is het als Griekenland in juli en augustus ook niet kan voldoen aan twee grotere terugbetalingen aan de ECB, schrijft Beunderman.

In juli gaat het om 3,5 miljard euro en in augustus om 3,2 miljard. ECB-president Draghi heeft gezegd dat de Grieken dit geld “volledig en op tijd” moeten overmaken. Maar het geld in Athene is op. Als Griekenland in gebreke raakt bij de ECB, kan de centrale bank in Frankfurt waarschijnlijk niet anders dan de noodsteun aan Griekse banken staken. En dan vallen die banken om. De chaos kan dan compleet worden. En een Grexit onvermijdelijk.

'Honderden banken weer open'

Naar verluidt gaan donderdag honderden banken weer open. De maatregel is vooral bedoeld voor gepensioneerden, zodat zij hun pensioen uitbetaald kunnen krijgen.

Twitter avatar NikiKitsantonis NikiKitsantonis Some 850 bank branches to open across Greece tmrw or Thurs to help pensioners get monthly payments, local media say. #expect_police_presence

Twitter avatar ManosGiakoumis Manos Giakoumis 850 bank branches will open on Thursday to pay up to €240 to pensioners. #Greece #Greferendum #economy

Tusk

Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad van regeringsleiders was vandaag druk met een top van de EU en China. Zojuist kwam hij toch nog even terug op Griekenland:

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk On #Greece: every government has the right to hold a referendum. However, NO vote will not will not result in stronger negotiating position.

Britten voorbereid op het ergste

De Britse minister van Financiën George Osborne hoopt dat er nog een uitweg wordt gevonden uit de crisis, maar zei ook dat hij zich op het ergste voorbereidt. Zijn ministerie en de Bank of England (centrale bank) zijn voorbereid en kunnen de stabiliteit van de Britse economie bewaren, mocht Griekenland uit de eurozone en de Europese Unie stappen.

Osborne waarschuwde verder dat de gevolgen van een uittreding op de Europese en Britse economieën niet onderschat moeten worden. Net als onder anderen Angela Merkel vandaag, zei hij dat het Griekse referendum geldt als een stem over of Griekenland in de eurozone blijft of niet. (Reuters)

Geen verlenging deadline

Griekenland heeft al eerder aangegeven dat de betaling aan het IMF niet op dinsdag zou worden gedaan, zegt economieredacteur Mark Beunderman. Het IMF heeft al aangegeven dat de deadline niet wordt verlengd. Het bedrag van 1,6 miljard euro moet dinsdag om middernacht Washington-tijd zijn overgemaakt. Dat is woensdagochtend 06.00 uur Nederlandse tijd.

De gevolgen van de huidige crisis in Griekenland voor de Nederlandse economie zijn volgens premier Rutte beperkt. Dat zei hij maandag na kabinetsberaad met een aantal ministers en met president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank over de Griekse schuldencrisis. Hij zei, volgens persbureau ANP:

"We hebben met elkaar vastgesteld dat de situatie in Griekenland buitengewoon moeilijk is. En dat raakt in de eerste plaats de Griekse bevolking zelf, die elke dag de gevolgen ervaart en we realiseren ons dat dat zwaar is. We hebben ons ook afgevraagd wat dit betekent voor Nederland. De Nederlandse export naar Griekenland is beperkt, een half procent. Dus de directe gevolgen voor de Nederlandse economie van de situatie op dit moment zijn beperkt."

Volgende 'deadline' al bekend

Naast de 'harde' deadline van 30 juni voor terugbetaling van 1,6 miljard euro aan het IMF circuleert nog een andere einddatum: 20 juli. De Griekse staatsleningen die nu op de balans van de ECB staan, lopen dan af. Het onderpand bij de Europese Centrale Bank moet dan worden afbetaald. Dat is nog meer dan de Grieken aan het IMF zijn verschuldigd: 3,5 miljard euro. Als de Grieken die deadline missen, kan de ECB niet anders dan de noodliquiditeit ELA stoppen. Dan hebben de Griekse banken helemaal geen bron meer voor euro's, en lijkt een terugkeer naar de drachme onvermijdelijk.

Dag deadline 1 juli

Griekenland gaat de lening van 1,6 miljard euro die voor woensdag moet zijn terugbetaald aan het IMF, niet terugbetalen. Dat zegt althans een Griekse regeringsfunctionaris tegen persbureau Reuters.

Wel/geen stropdas naar je werk

De sfeer in Griekenland wordt er niet beter op, als we deze journalist en stringer voor The New York Times mogen geloven

Twitter avatar NikiKitsantonis NikiKitsantonis Friend at Athens bank said he+colleagues went to work in casual wear for fear of being targeted by angry Greeks. Were told to wear ties tmrw

AEX sluit in de min

De Europese aandelenbeurzen zijn vandaag met stevige verliezen gesloten. De AEX-index in Amsterdam eindigde 3,5 procent lager op 477,15 punten. Ten opzichte van de opening op 4 procent was dat een licht herstel. De graadmeters in Frankfurt en Parijs koersten tot 3,7 procent lager en de beurs in Londen daalde 1,8 procent. In Milaan en Madrid stonden minnen op de borden tot 5,2 procent. (ANP)

In Beeld

In Griekenland was al dagen sprake van een langzame bankrun - kredietbeoordelaar Moody's schatte in dat de afgelopem twee weken 8 miljard euro van Griekse rekeningen is afgehaald. Gisteren zwelden de rijen in rap tempo aan, nadat de ECB had bekendgemaakt de noodsteun niet te verhogen, waarna de Griekse regering aankondigde dat de banken vandaag niet open zouden gaan.
[inbeeld]/inbeeld/2015/06/29/grieken-wachten-op-de-stoep-van-gesloten-banken-en-dringen-bij-de-pin/[/inbeeld]

Griek ontwierp nieuwe euromunt

Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat de EU-vlag voor het eerst werd gehesen. Daarom komt er een gezamenlijke herdenkingsmunt van twee euro. Het is de vierde keer dat zo'n speciale munt in omloop zal zijn: de eerste keer was in 2007, om de vijftigste verjaardag van het Verdrag van Rome te vieren, de tweede keer in 2009 omdat zestien landen tien jaar EMU vierden en de derde keer was in 2012, om te vieren dat er tien jaar euro's in omloop waren.

Uit 62 ontwerpen zijn er vijf gekozen, door een "professionele jury". Het publiek mocht uit die vijf kiezen. Het winnende ontwerp is van, jawel, een Griek: Georgios Stamatopoulos van de Griekse Bank. Hij won met dertig procent van de stemmen.

De munt gaat in juli in omloop.

winner-coin-competition-large

Obama en Hollande: gesprekken moeten hervat

Obama en zijn Franse collega Hollande hebben elkaar zojuist gesproken, meldt persbureau AFP. Ze hebben afgesproken zich allebei te zullen inzetten voor hervatting van de onderhandelingen.

Grapje

Twitter avatar pdacosta Pedro da Costa Soon to be overheard in Europe: "I'll pay you back in Greek euros." #Greece #EuroCrisis

Volgens Die Welt zou het overigens minstens een halfjaar duren om drachmes te drukken.

Euro maakt verlies op dollar weer goed

Twitter avatar katie_martin_fx Katie Martin EUR/USD back where it started. Thank you for playing The Forex.

Schrikkelseconde

Twitter avatar noorlanderarjan Arjan Noorlander In de nacht van dinsdag op woensdag is er een extra schrikkelseconde. Grieken hebben dus 1 seconde langer om rekening aan IMF te betalen..

Fuck off, IMF en EU...

... staat geschreven voor het Griekse parlement.

AFP / Louisa Gouliamaki

AFP / Louisa Gouliamaki

Renzi: Griekenland stemt voor of tegen euro

Ook de Italiaanse premier Renzi zegt het nu: de Grieken stemmen zondag eigenlijk over een andere vraag dan op het stembiljet staat. Eerder zeiden Groot-Brittannië en Frankrijk dat al, en zojuist ook de Duitse vicekanselier Gabriel.

Twitter avatar matteorenzi Matteo Renzi The point is: greek referendum won’t be a derby EU Commission vs Tsipras, but euro vs dracma. This is the choice.

Dijssebloem: Grexit is te vermijden

Volgens eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is een Grexit nog te vermijden. Dat zei hij in Den Haag tegen persdienst ANP.

"Er is nog veel denkbaar. Ik blijf zeggen dat de deur bij ons nog open staat, hoewel de mogelijkheid en tijd wel heel beperkt zijn."

Dijsselbloem is teleurgesteld in het handelen van de Grieken, zei hij.

"Dit gaat echt over de toekomst van Griekenland en terwijl de onderhandelingen nog niet waren afgerond, liepen zij weg van de onderhandelingstafel. Daar ben ik teleurgesteld over.”

'Merkel pleitte niet voor Grieks ja'

Merkel liet zich vriendelijk uit over het Griekse referendum: ze noemde het legitiem. Gabriël koos daarentegen hardere woorden. Hij zei dat het referendum neerkomt op een ja of nee tegen de euro. Onze economieredacteur Mark Beunderman:

"Wie had verwacht dat Angela Merkel de Griekse regering met een groot gebaar tegemoet zou komen, kwam bedrogen uit. Merkel kwam na het overleg met de voorzitters van de fracties in de Bondsdag niet met nieuwe voorstellen. Ze deed haar best om niet de indruk te wekken dat ze het Griekse referendum wilde beïnvloeden.

"Opvallend was dat Merkel niet, zoals Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker eerder op de dag, pleitte voor een Grieks ‘ja’. Ze noemde de Griekse volksraadpleging legitiem- maar ze noemde het ook legitiem dat de eurogroep de verlenging van het huidige programma voor de Grieken heeft afgewezen. Oftewel: we gaan geen nieuwe concessies doen. De Grieken willen 'solidariteit' maar dan zonder 'eigen verantwoordelijkheid', suggereerde ze.

"De Duitse vice-kanselier en leider van coalitiepartij SPD, Sigmar Gabriel, was opvallend genoeg veel harder en veel explicieter. Hij zei dat het de Grieken duidelijk moet zijn waarover ze eigenlijk stemmen, zondag. Dat is wat hem betreft over het euro-lidmaatschap. Een nauwelijks verholen dreiging met een Grexit. Gabriel verweet Tisipras de 'regels van de monetaire unie' op een 'ideologische' manier aan te willen passen."

AP / Markus Schreiber

AP / Markus Schreiber

Wall Street opent lager

De beurzen in New York zijn openden in de min. De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 0,8 procent lager, op 17.804 punten. De S&P 500 ging 0,8 procent omlaag naar 2085 punten. Technologiebeurs Nasdaq daalde 1 procent tot 5031 punten.

Eerder openden beurzen in Azië en Europa al in de min.

Banken donderdag al open?

Reuters meldt intussen dat de Griekse banken donderdag al open zouden gaan, in plaats van volgende week dinsdag. Een regeringsfunctionaris zou dat hebben gezegd.

BREAKING http://t.co/VFQ7zf8bMp government official says Greek banks may reopen on Thursday, earlier than planned

— Reuters Top News (@Reuters) June 29, 2015

Toespraak Merkel

De Duitse bondskanselier Merkel is aan haar toespraak begonnen (hier live te volgen). Ze herhaalde dat het voorstel dat de EU Griekenland heeft gedaan, "genereus" was. Ook zei ze dat als Griekenland verder wil praten na het referendum, de eurogroep daar voor open staat. Europa staat er volgens haar beter voor dan een paar jaar geleden. Volgens Merkel kan Europa alleen functioneren als landen bereid zijn compromissen te sluiten. "Niemand kan honderd procent krijgen." Het voorstel dat de EU aan Griekenland deed was een poging to zo'n compromis, zei Merkel.

"De wil om een compromis te bereiken was er niet aan Griekse zijde."

Na Merkel spreekt minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel. Volgens Gabriel gaat het referendum in Griekenland eigenlijk om maar één vraag: moet Griekenland in de eurozone blijven, of niet? Onze redacteur Mark Beunderman luistert mee:

Twitter avatar markbeunderman Mark Beunderman Gabriel: referendum is "essentially about further membership in eurozone". That should be "crystal clear" #Grexit

Moeilijke vraag

Intussen klinkt veel kritiek op de formulering van de vraag van het referendum in Griekenland van aanstaande zondag. Te ingewikkeld, zeggen sommigen: het is niet duidelijk waarop Grieken eigenlijk kunnen stemmen. En de volgorde van de mogelijke antwoorden (nee/ja) zou suggestief zijn.

Twitter avatar A_B_Evans Adam Evans For some completely odd reason, I'm getting the impression the Greek Govt may want a No vote... http://t.co/a7CCPJdZ8W (h/t @GreekAnalyst)

49 procent van Nederlanders is vóór Grexit

Het Sociaal Cultureel Planbureau publiceerde vandaag een rapport over onder meer de Nederlandse opvattingen over de Europese Unie. De conclusies:

 • 49 procent van de Nederlanders denkt dat Griekenland beter af zou zijn buiten de EU; 15 procent denkt van niet. 36 procent is neutraal.
 • 24 procent vindt het beter als Nederland de EU verlaat; 43 procent niet.
 • 42 procent van de Nederlanders vindt het lidmaatschap van de EU goed, 26 procent niet. is
 • Desondanks is 60 procent ontevreden over de Europese politiek. Weinig Nederlanders voelen zich verbonden met de EU, in vergelijking met andere EU-landen.
 • 49 procent vindt de EU te groot, 36 procent vindt dat er te veel gemeenschappelijk beleid is. Er is in vergelijking met 2011 minder steun voor verdere uitbreiding of samenwerking.
 • Vooral onder lageropgeleiden is de steun voor het EU-lidmaatschap sinds 2009 sterk gedaald. Daarmee is de kloof in opvattingen over de EU tussen lager- en hogeropgeleiden – die er al sinds de jaren zeventig is – groter geworden.

Oranje onder de 19 naar Griekenland

Ook Oranje onder de 19 moet met veel cash op stap. Volgende week begint het EK in Griekenland. Nederland speelt 7 juli tegen Rusland. De speelstadions liggen ver van toeristische plekken. Een woordvoerder van de KNVB zegt tegen het Algemeen Dagblad dat Oranje cash geld meeneemt naar Griekenland, dat verdeeld wordt onder de leden van de staf.

Het gereedschap van de eurozone

Persbureau Bloomberg zette op een rij welke mogelijkheden de eurozone heeft om de markten stabiel te houden. Dankzij die mogelijkheden zijn beleggers nog niet erg in paniek: de euro reageert niet sterk op de Griekse crisis.

Bloomberg

Bloomberg

In NRC vandaag: uiteenvallen euro niet langer uitgesloten

In NRC Handelsblad vandaag uitgebreide aandacht voor de Griekse crisis.

Twitter avatar pvdmeersch peter vandermeersch Voorpagina NRC Handelsblad vanmiddag. http://t.co/JhuTqb7MlP

Lees het voorpagina-artikel 'Uiteenvallen euro na Griekse crisis niet langer uitgesloten' (€).

Merkel in overleg met fractievoorzitters

Bondskanselier Angela Merkel spreekt op het moment van de fractievoorzitters van de partijen in de Bondsdag. Verwacht wordt dat ze om 14.30 uur een persconferentie geeft.

Het Nederlandse crisisoverleg, met onder meer Rutte, Dijsselbloem, Asscher en Knot (DNB), begint om 17.00 uur.

Kremlin bezorgd over gevolgen Griekse crisis

Rusland is bezorgd over de mogelijke negatieve gevolgen van de Griekse schuldencrisis voor de Europese Unie als geheel. Tijdens een telefonische persconferentie liet een woordvoerder weten dat het Kremlin de ontwikkelingen "nauw in de gaten houdt".

Er wordt gespeculeerd dat Griekenland zich tot Rusland gaat wenden voor hulp, als de Europese partners nul op het rekest blijven geven. Premier Tsipras is al meerdere keren naar Moskou afgereisd voor overleg met de Russische leider Poetin.

Griekse ouderen in rij voor pensioenen

Foto: AFP / Louisa Gouliamaki

Gepensioneerde Grieken staan voor een dichte deur van het hoofdkantoor van Alpha Bank in Athene. Deze hele week blijven de banken nog gesloten. Met een Griekse bankpas is maximaal 60 euro per dag te pinnen. Voor gepensioneerden zonder bankpas - dat is niet ongewoon - wordt een aantal kantoren speciaal geopend, zodat ook zij 60 euro kunnen opnemen om de dagelijkse boodschappen te kunnen betalen. Foto: AFP / Louisa Gouliamaki

Terugkijken: de speech van Juncker

Onze correspondent Stéphane Alonso noemde het "misschien wel de belangrijkste speech van zijn leven". Bekijk de persconferentie nu al (gedeeltelijk) terug met Nederlandse vertaling:

'In twee weken 8 miljard van Griekse rekeningen afgehaald'

Griekse spaarders hebben de afgelopen twee weken meer dan 8 miljard euro van hun rekeningen gehaald. Dat schat kredietbeoordelaar Moody's. Formele cijfers zijn er nog niet. De firma in een rapport:

"Wij schatten dat de spaartegoeden van de private sector sinds eind november vorig jaar met zo'n 44 miljard euro zijn afgenomen tot circa 120 miljard euro. De uitstroom in de afgelopen twee weken was meer dan 8 miljard euro."

(ANP)

'Juncker voelt zich in zijn hemd gezet, maar pakt handschoen op'

Voorzitter van de Europese Commissie voelt zich duidelijk bedonderd door de Griekse regering, constateert correspondent Stéphane Alonso na de speech van de Luxemburger:

"Juncker in zijn hemd gezet door de Griekse regering, die onverwacht een referendum heeft uitgeschreven over het bezuinigingspakket waarover vrijdag nog onderhandeld werd. Maar hij pakt nu wel de handschoen op die Tsipras hem heeft toegeworpen en is niet van plan langs de zijlijn af te wachten hoe de Grieken gaan stemmen. Hij geeft, net als Tsipras deed door 'nee' te adviseren, een duidelijk stemadvies: zeg ja tegen Europa. Dat is opmerkelijk, de Europese Commissie geeft doorgaans geen commentaar op verkiezingen, referenda en verkiezingscampagnes, maar kennelijk voelt Juncker dat hij geen andere keus heeft. Er staat teveel op het spel."

Juncker: geen nieuw voorstel, maar deur blijft op kier

juncker knipsel

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft vandaag niet zoals eerder werd bericht een nieuw voorstel op tafel gelegd voor de Grieken. Hij trok tijdens de persconferentie hard van leer tegen Grieken:

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Juncker: ik hoor over ultimatum, take it or leave it, en chantage. Maar waar komen de beschuldigingen en beledigingen vandaan?

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Juncker: Grieken moeten weten dat van onze kant de deur nog steeds open is

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Juncker: weglopen gebeurde op het slechtste moment. Dijsselboem en ik legden net uit dat EU ook bereid is om over staatsschuld te praten

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Juncker: ik zal Grieken nooit laten vallen in moment van de waarheid. Ik weet dat Grieken niet weg willen uit EU. Ik vraag dan ook: stem ja

Wat houden de kapitaalrestricties in?

Griekenland heeft vannacht officieel besloten tot vergaande kapitaalrestricties. Wat houden die precies in?

 • Banken blijven dicht zeker tot en met maandag, de dag na het referendum
 • Grieken mogen niet meer dan 60 euro per dag per pas pinnen.
 • Voor ouderen die geen betaalpas hebben worden een aantal bankkantoren speciaal geopend, zodat ook zij 60 euro kunnen opnemen
 • Transacties binnen Griekenland zijn niet aan restricties verbonden. Veel winkeliers willen echter alleen in cash betaald worden en accepteren geen pasbetalingen meer met gewone betaalpassen en creditcards.
 • Geld mag niet naar rekeningen in het buitenland worden overgemaakt
 • Voor noodgevallen, zoals het importeren van medicijnen, zal het Griekse ministerie van Financiën een speciale commissie instellen die van geval tot geval gaat kijken of een transactie echt nodig is
 • Buitenlandse bankkaarten, zowel creditcards als normale betalingskaarten, worden in principe niet geraakt door de restricties. Toeristen moeten dus gewoon geld kunnen opnemen

Bekijk: Merkel spreekt over de Griekse crisis op congres CDU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erratum: Merkel spreekt niet voor de Bondsdag, maar voor een congres van haar eigen partij

'Griekse politie extra alert'

Volgens Griekse media is de politie extra waakzaam omdat anarchisten mogelijk van de situatie gebruik willen maken en pinautomaten overvallen. Er zouden extra agenten patrouilleren bij banken, ministeries en buitenlandse ambassades.

Griekenland minder belangrijk geworden voor BV Nederland

Griekenland is een betrekkelijk kleine handelspartner voor Nederland. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het Zuid-Europese land vorig jaar goed voor ongeveer een half procent van de totale goederenuitvoer. Voor de kredietcrisis, in 2008, was dat nog 0,8 procent.

Nederlandse bedrijven exporteerden vorig jaar voor krap 2,3 miljard euro aan goederen naar het Zuid-Europese land, op een totale uitvoer van ruim 432 miljard euro. Het aandeel in de import is nog een stuk kleiner. Nederland kochten in 2014 voor 458 miljoen euro aan Griekse goederen. In totaal voerde Nederland in dat jaar voor een slordige 383 miljard euro aan goederen in.

Nederland exporteert vooral landbouwproducten naar Griekenland, zoals zuivel en vlees. Voedingsmiddelen zijn goed voor ongeveer een derde van de totale uitvoer. Daarnaast zijn chemische producten en machines belangrijke exportproducten. Ook bij de import uit Griekenland is voeding de belangrijkste categorie, naast farmaceutische producten. (ANP)

Euro reageert niet sterk op Griekse crisis

Waar de aandelenbeurzen vanochtend sterk reageerden op de Griekse crisis met uitslagen tot min 5 procent, reageerde de munt waarover het allemaal draait helemaal niet sterk. De koers van euro zakte vanochtend ten opzichte van de dollar, van rond de 1,12 dollar naar 1,10 dollar, om daarna weer iets omhoog te kruipen, richting de 1,11.

Knipsel

Onze redacteur Mark Beunderman is niet verrast:

"Ministers van 18 eurolanden (alle eurolanden minus Griekenland) stelden zaterdag in een verklaring dat de eurozone goed is voorbereid op de Griekse crisis. De afgelopen jaren is veel gedaan: noodfondsen zijn opgetuigd, er is een bankenunie gekomen, Zuid-Europese landen hebben hervormd. Beleggers lijken deze redenering te volgen. Ze zijn niet erg bezorgd dat de eurocrisis overslaat naar de rest van de eurozone. Ook is er nog kans op een (last minute) deal.
Vandaar dat de euro een deel van zijn verlies tegen de dollar weer goedmaakte; dat de rentes op Zuid-Europese staatsobligaties na een aanzienlijke stijging vanmorgen weer daalden; en dat de beurs ook weer wat opkrabbelde na het openingsverlies "

Hollande: deal was dichtbij

Foto: Reuters / Philippe Wojazer

Foto: Reuters / Philippe Wojazer

Het is heel jammer dat de Grieken de onderhandelingen zaterdag hebben afgebroken, omdat een deal heel dichtbij was. Dat zei de Franse president Hollande tegen journalisten vandaag. Hij hoopt dat de onderhandelingen toch weer worden opgepakt.

Hollande benadrukte nogmaals dat zijn regering voor een langer verblijf van de Grieken in de eurozone is. Frankrijk zegt dat niet uit angst, maar uit solidariteit en uit het geloof "dat dat beter is voor Europa als geheel". De uitkomst van het referendum zondag over het Griekse schuldenpakket zal Hollande respecteren, maar hij waarschuwt de kiezers wel dat er veel op het spel staat.

Tsipras vraagt nog een keer om uitstel

Tsipras heeft de Europese gesprekspartners gisteren nogmaals om uitstel gevraagd van het aflopen van het schuldenpakket, blijkt een brief die in handen is van The Financial Times. De deadline is morgen.

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel Paragraph in @atsipras letter to PMs requesting (again) bailout extension. Full letter here: http://t.co/YgV3UqybU4 http://t.co/YcbeXRAlTP

Het uitstel moet de Grieken de ruimte geven om het referendum over de voorstellen van de schuldeisers te houden, volgende zondag. Tsipras had daar afgelopen zaterdag al om gevraagd, maar kreeg toen, naar eigen zeggen "om onduidelijke redenen", nul op het rekest. Dat besluit heeft "serieuze gevolgen" gehad voor de Griekse banken en Griekse economie, schrijft Tsipras. Omdat het recht om een referendum te houden een "democratisch recht" is, en het referendum volgens Tsipras niet gaat over het lidmaatschap van de eurozone, vraagt hij nog een keer om uitstel.

Lees de hele brief:

Brief Tsipras, uitgelekt via FT.com

Spaanse minister: een deal is nog mogelijk

Foto: EPA / Olivier Hoslet

Luis de Guindos (links) naast zijn Griekse collega Yanis Varoufakis, voorafgaand aan de eurogroep zaterdag. Foto: EPA / Olivier Hoslet

Het is nog mogelijk om voor het verlopen van het noodpakket voor Griekenland in de nacht van 30 juni op 1 juli tot een deal te komen. Dat zei de Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos tegen de Spaanse nationale radio.

"Ik hoop dat rationaliteit en het gezonde verstand nog terugkeren, zodat we de situatie nog kunnen ombuigen in de komende 48 uur. Hoofdzaak is dat een akkoord goed is voor iedereen, maar vooral ook voor Griekenland."

Als het toch tot een grexit komt, is dat geen gevaar voor Spanje, zo meent De Guindos. Bij de vorige Griekse crisis in 2010 was nog de vrees dat Spanje mee zou worden getrokken in de ellende van de Grieken. Spanje heeft in de tussentijd ook gebruik gemaakt van noodhulp. Nu is Spanje echter sterk genoeg als er problemen op de financiële markten ontstaan, zo meent De Guindos: de problemen met de banken zijn opgelost, het begrotingstekort is teruggedrongen en het land kent momenteel een relatief vrij sterke economische groei. (AP)

AEX -4 procent, maar niet in top grootste dalingen

De AEX is vanochtend 4 procent lager geopend. Dat is veel, maar niet heel uitzonderlijk. In de top 100 van grootste dalingen sinds 1995 staat de opening van vandaag maar op plaats 80:

Twitter avatar wbcs99twit Wim uit Voorhout Om 9h05 AEX 4% onderuit. Daarmee voorlopig op plaats 80 van de top100 grootste AEX dalingen. http://t.co/jL4T0EFd0J

Grieken mogen gratis met het openbaar vervoer

Grieken kunnen voorlopig gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Dat maakte het Griekse ministerie van transport vandaag bekend, meldt Ekathimirini. De maatregel geldt net zo lang als de bank holiday, namelijk tot na het referendum op zondag.

Cameron: EU moet flexibeler worden

Foto: AFP / Alain Jocard

Foto: AFP / Alain Jocard

De Britse premier David Cameron vindt dat Griekse crisis laat zien dat de Europese Unie flexibeler moet worden. Hij dringt erop aan dat Athene en het EU-blok alsnog een akkoord sluiten "omwille van de stabiliteit".

Camaron zei verder tegen de BBC dat het heel moeilijk wordt voor de Grieken om in de eurozone te blijven, als ze in het referendum tegen het voorstel van de schuldeisers stemmen:

"If they vote no I find it hard to see how that is consistent with staying in the euro because there would be, I think, a very significant problem. But it's for the Greek people to decide."

Tegenover de BBC sprak Cameron in het openbaar. Achter gesloten deuren zou de Britse premier hebben gezegd dat het "waarschijnlijk beter is" voor de Grieken om de eurozone te verlaten, blijkt uit gelekte documenten die in handen zijn van The Guardian. Een grexit zou de economie van de Grieken er weer bovenop kunnen helpen. Wel erkent Cameron dat er grote risico's aan zitten.

Griekse beurs blijft ook hele week dicht

De Griekse beurzen blijven in navolging van de banken ook de hele week dicht. Dat heeft de Capital Markets Commission vandaag besloten:

Twitter avatar ManosGiakoumis Manos Giakoumis HCMC confirmed #Greece stock & bond #markets will be closed during the bank holiday period (Jun 29-Jul 6). #economy http://t.co/S7oWx9dCxg

Vannacht besloten de Griekse autoriteiten om in afwachting van het referendum zondag over het voorstel van de schuldeisers de banken dicht te houden. Grieken mogen nog maar 60 euro per dag pinnen.

20 juli nieuwe deadline?

De Griekse crisis stond de afgelopen in het teken van de 'harde' deadline van morgen, 30 juni. De verlenging van het reddingspakket van de schuldeisers loopt dan af, en de Grieken moeten dan een betaling van 1,6 miljard doen aan een van de schuldeisers, het Internationaal Monetair Fonds. Nu circuleert er een nog een datum: 20 juli.

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel July 20 is the new June 30. #Greece

20 juli is de dag dat het Griekse onderpand bij de Europese Centrale Bank moet worden afgelost. Dat is nog meer dan aan het IMF moet worden betaald: 3,5 miljard euro. Als de Grieken die deadline missen, kan de ECB niet anders dan de noodliquiditeit ELA stoppen. Dan hebben de Griekse banken helemaal geen bron meer voor euro's, en lijkt een terugkeer naar de drachme onvermijdelijk.

AEX vier procent in de min bij opening

De AEX-index is 4 procent in de min geopend. Vooral verzekeraars en banken worden hard geraakt door de angst over een eventuele Griekse exit uit de eurozone. ING levert meer dan vijf procent in, Aegon bijna vijf procent.

Ook de andere Europese beurzen reageren negatief op ontwikkelingen rond Griekenland dit weekend.

Twitter avatar Schuldensuehner Holger Zschaepitz Oh Athena! #Germany's benchmark index Dax opens 500 points lower on Greek turmoil. Drops below 11k. http://t.co/nD1sSHoqQ5

Twitter avatar EdConwaySky Ed Conway Market falls accelerating. CAC (France) now down 4.3%. Germany down about 4.3% also

Voor het weekend werd door beleggers nog gespeculeerd op een oplossing van de Griekse crisis. De AEX sloot vrijdag met een winst van 0,4 procent op 494,47 punten, en de MidKap steeg 0,1 procent tot 731,68 punten.

Wat gaat er vandaag allemaal gebeuren?

 • Om 9.00 uur gaan in een groot deel van Europa de beurzen openen. De futures van de AEX, waarmee beleggers kunnen inzetten op de opening van de beurs, staat op 3,75 in de min.
 • De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker komt vandaag met een nieuw voorstel voor de Grieken. Ook spreekt hij het Griekse volk in de middag toe:
  Twitter avatar dannyctkemp Danny Kemp EU's Juncker to make latest proposals today to avoid Greek default, 'will indicate route to follow', says @pierremoscovici. J presser 1245

  Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning @JunckerEU expected to address the Greek nation via tv early afternoon. #Greferendum
 • In veel landen komen de regeringen bijeen om te praten over de Griekse crisis. In Nederland praat premier Mark Rutte met DNB-president Klaas Knot en vice-premier Asscher en de ministers Dijsselbloem (financiën en eurogroepvoorzitter), Henk Kamp (Economische Zaken) en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken). Rond 19.00 uur komt het Griekse kabinet naar verluidt bijeen.
 • In Athene wordt later vandaag geprotesteerd door voor- en tegenstanders van het reddingsplan van de schuldeisers voor de Grieken

Reis naar Griekenland geboekt en nu nerveus?

En je had net geboekt, die twee weken eilandhoppen in Griekenland. Want het leek toch steeds goed te komen. Dan kijk je toch wat anders naar berichten over volksopstand en lege pinautomaten, nu het zoveelste overleg met Griekenland is mislukt. Kun je er nog wel naartoe? NRC Q zet de gevaren en de tips op een rijtje.

Duitse rente omlaag, Italiaanse omhoog

Beleggers vluchtten vanmorgen in Duitse staatsleningen, nadat de Griekse crisis een hoogtepunt bereikte. Door de koersstijging van deze Duitse obligaties ging hun effectieve rente steil naar beneden. Hier de effectieve rente op de tienjarige Duitse staatslening, die vanmorgen kelderde van 1,15 procent naar 1,01 procent.

Duitse rente

De rente op staatsleningen van Italië, waarvan de economie juist als zwakker wordt gezien, steeg juist sterk:

Twitter avatar Schuldensuehner Holger Zschaepitz Greek fallout: Italy's bonds fall sharply. 10yr BTP yields jump to 2.49% highest level since Oct. http://t.co/wrOBvtMoxk

Britse journalisten over de Griekse crisis

Als het over Brussel en de Griekse crisis gaat, zijn er twee belangrijke invloedrijke journalisten die veel mensen in de gaten houden. Hugo Dixon, de oprichter van Breaking Views (onderdeel van Reuters) en Peter Spiegel van de Financial Times, die heel vaak de 'geheime' documenten in Brussel in handen krijgt. Deze ochtend publiceerden beide heren hun samenvatting van de Griekse crisis.

Hugo Dixon schrijft dat de interpretatie van de vraag van het referendum door de Griekse kiezers cruciaal wordt:

If they believe that voting "no" amounts to quitting the euro, they will probaly vote "yes". But if they think they are just voting to reject the creditors' proposals, they may well vote "no".

Peter Spiegel vraagt zich af of een 'Grexit' nog wel te vermijden is. Als het Griekse volk zondag ja zegt op het voorstel van de geldschieters, is het oude pakket namelijk al verlopen, schrijft Spiegel. Een eventueel nieuwe Griekse regering zal dan helemaal opnieuw moeten onderhandelen over een reddingspakket - en dat moet bovendien goedgekeurd worden door alle parlementen van de eurolanden.

Voorspelling: AEX opent 4 procent lager

De Aziatische beurzen reageerden al negatief op het klappen van de gesprekken in Griekenland. Op de Europese financiële markten zal dat niet anders zijn, voorspelt IG Nederland. Marktanalist Ingrid Eltink voorspelt dat de AEX 4 procent lager gaat openen.

Volgens Eltink zal Griekenland, waar de beurs maandag overigens gesloten blijft, de hele week de beurshandel domineren. "Er staat wel een aantal belangrijke macrocijfers op de rol, onder meer over de banengroei, maar zelfs als die positief uitpakken zal Griekenland dat overschaduwen''. (ANP)

Teruglezen: het liveblog van gisteren

Wil je deze maandagochtend nog eens rustig teruglezen wat er gisteren allemaal gebeurd is in Griekenland? Lees dan ons liveblog terug.

Ondernemers bereiden zich voor op eventuele Grexit

Of Griekenland uit de eurozone gaat nu het steunpakket niet wordt verlengd na morgen, is nog volstrekt onduidelijk. Ondernemers bereiden zich echter al wel op het ergste voor. Verladersorganisatie EVO waarschuwt haar leden die actief zijn in Griekenland om goed te kijken wat in hun contracten staat. Zijn die wel "Grexit-proof'?

EVO raadt de leden aan om onder meer in contracten op te nemen dat er altijd in euro's of dollars moet worden betaald. Als de drachme namelijk wordt ingevoerd, zal die veel minder waard worden. Ook raadt de belangenorganisatie aan om de betalingstermijnen zo kort mogelijk te houden.

Foto: EPA / Orestis Panagiotou

Vrachtwagens in de rij bij de douane in de haven van Pireaus. Foto: EPA / Orestis Panagiotou

De cartoonisten van next over Griekenland

Fokke en Sukke en van 9 tot 5 gaan vandaag in nrc.next ook over Griekenland:

Twitter avatar HansNijenhuis Hans Nijenhuis Fokke&sukke over Griekenland: http://t.co/4ADEyKXnHc
Twitter avatar HansNijenhuis Hans Nijenhuis Van 9 tot 5 over Griekenland: http://t.co/KaVgrOFneT

Griekse ouderen in de problemen

Ouderen in Griekenland komen door het sluiten van de banken deze hele week in de problemen, twittert correspondente Marloes de Koning:

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Veel Griekse ouderen kunnen niet pinnen. Dat hebben ze gewoon nog nooit gedaan. Soms hebben ze geen bankpasje. #Greferendum

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning Mogelijk kunnen ouderen zonder bankpasje later deze week bij speciale bankkantoren terecht. #Griekenland #Greferendum

Inwoners van Griekenland die wel met een bankpas kunnen omgaan, kunnen in principe 60 euro per dag pinnen. Pas later vandaag worden de gisteren leeggehaalde automaten weer gevuld. Buitenlandse bezoekers en toeristen, die in principe nog wel onbeperkt mogen pinnen, vangen hierdoor nu ook bot. Het Nederlandse ministerie heeft reizigers naar Griekenland gisteren ook aangeraden om voldoende cash mee te nemen.

Twitter avatar MatinaStevis Matina Stevis I may be *allowed* to withdraw cash on my foreign card in #Greece but haven't been able to bc ATMs are empty. Same outcome: I have no cash.

Wat zijn de opties van de ECB nu nog?

NRC-redacteur Maarten Schinkel heeft op een rijtje gezet wat de opties van de Europese Centrale Bank nu nog zijn, nu het bestuur van de centrale bank gisteren besloot om de liquiditeitssteun niet verder te verhogen. De Griekse banken blijven in ieder geval de hele week gesloten. Lees bij NRC Q.

Aziatische beurs in de min

De aandelenbeurs in Tokio eindigde vanochtend flink in het rood. De escalatie van de crisis rond Griekenland zorgt voor onrust onder beleggers, die op zoek gaan naar veilig geachte beleggingen. Vooral aandelen van bedrijven die een flink deel van hun omzet in Europa boeken gingen onderuit. Verder stonden koersen van banken en verzekeraars onder druk. De vlucht naar veilige havens stuwde de waarde van de yen.

Foto: AFP / Yoshikazu Tsuno

Voorbijgangers lopen voorbij een bord waarop de aandelenkoers van de Japanse beurs staat geprojecteerd. Als gevolg van de Griekse crisis eindigde de Nikkei in de min. Foto: AFP / Yoshikazu Tsuno

Wat is er gisteren gebeurd?

 • Gisteren besloot de Europese Centrale Bank om Griekenland niet meer te helpen met een verhoging van de financiële steun aan banken. Kan Griekenland failliet gaan? Lees het hier (€).
 • De Griekse banken blijven deze hele week dicht. Grieken mogen nog maar 60 euro per dag uit de geldautomaat halen. Voor buitenlandse bezoekers is er geen restrictie.
 • Verschillende landen, waaronder Nederland en Duitsland, hebben het reisadvies voor Griekenland aangepast. De Nederlandse overheid meldt in een advies: Bereid uw reis naar Griekenland extra goed voor. Neem voldoende contant geld mee voor alle kosten van uw verblijf.
 • Alle nationale regeringen voeren morgen crisisoverleg over het 'hoe nu verder'. Ook Merkel en Obama staan in nauw contact met elkaar.
 • Een van de mogelijke gevolgen van het Griekse besluit om uit de onderhandelingen met de trojka te stappen en om campagne te voeren vóór afwijzing van de Europese voorstellen is dat de ECB zich moet voorbereiden op weer een andere eurocrisismaatregel: het programma van de ECB om in geval van nood onbeperkt staatsobligaties van probleemlanden te kunnen opkopen (Outright Monetary Transactions, OMT). Deze optie is zeer omstreden.