Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Kort geding om politieactie tijdens Tour de France

Foto ANP/ Jeroen Jumelet

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) en burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb spannen een kort geding aan tegen de politiebonden vanwege hun geplande CAO-actie tijdens de tweede etappe van de Tour de France, aankomende zondag. Het is een logisch gevolg van het mislukken van een gesprek over de actie.

Het is nog onduidelijk wanneer het kort geding plaatsvindt.

De bonden kondigden aan in het kader van protest voor een betere CAO een verkeerscontrole voor de reclamekaravaan van de Tour te zullen houden op de Rotterdamse Erasmusbrug. Van der Steur en Aboutaleb hadden al aangekondigd een kort geding aan te spannen als de bonden de actie niet zouden afblazen.

Volgens de bonden is in een gesprek herhaald dat de agenten die deelnemen aan de actie beschikbaar zullen blijven in geval van calamiteiten, dat de openbare veiligheid vooropstaat en niet in het geding komt en dat de actie de wedstrijd niet belemmert, maar slechts tot vertraging van de start van de etappe leidt.

Andere actie gaat sowieso door

Het kort geding draait alleen om de actie vanuit de politiebond op zondag. Tijdens de proloog van de Tour, zaterdag in Utrecht, zullen rijksambtenaren uit protest op het parcours fietsen en zo de etappe vertragen. Deze actie gaat gewoon door.