Economie

Komt de redding van American Apparel te laat?

Foto iStock

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Nieuwbakken CEO Paula Schneider heeft haar handen vol met het redden van kledingmerk American Apparel. Maar is dat niet veel te laat, vraagt Quartz zich af.

Het langslepende conflict met oprichter Dov Charney heeft het bedrijf veel schade gedaan - vooral ook omdat dat gevecht zich deze maand prominent afspeelde in de media. Terwijl advocaten van het bedrijf in de rechtszaal vechten met Charney, moet Schneider American Apparel weer financieel op de rails krijgen en de gehavende merknaam weer opkalefateren.

Volgens Quartz is het bijna een onmogelijke klus voor de nieuwe CEO. Waarom? Vanwege de zogeheten ‘glass cliff’. Vrouwen krijgen in het bedrijfsleven vaker pas een toppositie als het heel slecht gaat met het bedrijf. Meestal komen zij dan ook, net als Schneider, van buiten het bedrijf wat hun taak nog moeilijker maakt. Of zelfs onmogelijk.

Schneider én het gehavende American Apparel zitten dus hoe dan ook in een vervelende positie. Zelfs als het haar lukt over het pr-debacle rond oud-topman Charney heen te komen.

VS waarschuwen verzekeraars

Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakt zich op voor een golf aan overnames en fusies van verzekeraars. De vraag daarbij is of het strenger zal moeten worden om de concurrentie op de markt te beschermen, meldt The Wall Street Journal.

De afgelopen maanden zijn de vijf grootste verzekeraars in de Verenigde Staten begonnen met elkaar te flirten. Stilletjes in het begin, maar de toenaderingen worden steeds duidelijker voor de buitenwereld. Zo heeft Anthem een bod uitgebracht van 47,5 miljard dollar voor Cigna (dat dit van de hand wees) en heeft Aetna plannen onthuld om Humana over te nemen, net als concurrent UnitedHealth overigens.

Mochten deze fusies doorgang vinden dan verandert de Amerikaanse verzekeringsmarkt drastisch. Zo sterk zelfs, dat toezichthouders menen dat deze bedrijven geen ruimte meer overlaten voor kleinere concurrenten. Autoriteiten wijzen deze verzekeraars er dan ook op om vooraf goed te onderzoeken of een overname of fusie überhaupt kans van slagen heeft. Toezichthouders hebben al laten weten dat zij extra streng zullen kijken naar de voorgestelde transacties.

Hoe niet te falen als startup

Startups kunnen op allerlei momenten uit elkaar vallen. Dat gebeurt gek genoeg vaak juist op het punt dat investeerders met geld over de brug willen komen. Dat heeft meestal te maken met het feit dat een startup niet kan voldoen aan de eisen die een investeerder stelt op de zogeheten term sheet, een lijst van eisen voordat hij of zij geld overhandigt. Wat een sleutelmoment moet worden voor het bedrijf, betekent dan het einde.

Techcrunch geeft tien tips om dit scenario te voorkomen door aan te geven waar investeerders op afknappen. Een daarvan is: zorg dat de startup de geprojecteerde inkomsten binnenhaalt. Lukt dat niet, dan is het meteen al ‘game over’. Een onduidelijke hiërarchie van een startup leidt ook vaak tot twijfels bij investeerders; wees dus duidelijk wie de baas is. Lees alle tips bij Techcrunch.