Kan ik nog met vakantie?

Crisis of niet: de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) verwacht dat tienduizenden Nederlanders de komende weken gewoon naar Griekenland op vakantie gaan. Reisorganisaties kregen gisteren nog nauwelijks annuleringen vanwege de onzekere financiële situatie in het land.

Organisaties als TUI, Sunweb en Corendon bieden all-in vakanties aan, waarbij toeristen hun hotel en maaltijden vooraf betalen. TUI laat weten dat het „enkele tientallen” verzoeken voor omboekingen krijgt, maar geeft geen volledige boekingsaantallen. Pas als er sprake is van een negatief reisadvies kan de reis kosteloos worden geannuleerd.

Ook bij Corendon is het aantal omboekingen of annuleringen beperkt. De vliegmaatschappij meldt dat er gisteren weer vijf volle vliegtuigen naar de Griekse eilanden zijn vertrokken.

Corendon heeft een regeling getroffen voor als er geen geld meer uit de Griekse pinautomaten komt. Reizigers kunnen in dat geval via de website van Corendon met de betaalmethode iDEAL of creditcard geld ‘kopen’, dat vervolgens door de reisagent in Griekenland contant wordt uitbetaald.

Reizigers naar Griekenland doen er goed aan om contant geld voor de hele vakantie mee te nemen, adviseren het ministerie van Buitenlandse Zaken en reisbranchevereniging ANVR sinds gisterochtend. Wie naar Griekenland afreist, dient rekening te houden met een situatie waarin geen geld meer kan worden opgenomen uit pinautomaten, en er niet meer kan worden betaald met creditcards. De ‘pinlimiet’ van 60 euro per dag, vanaf dinsdag, geldt overigens niet voor mensen met een buitenlandse (niet-Griekse) rekening.

Goede verzekering

De financiële situatie in Griekenland is geen reden voor een negatief reisadvies, zei ANVR-directeur Frank Oostdam gisteren tegen persbureau ANP. „We hebben de stellige overtuiging dat alles verder prima verloopt in Griekenland.”

Zowel het ministerie als de ANVR ziet dan ook geen reden om de vakantie naar Griekenland af te zeggen. Buitenlandse Zaken adviseert wel om een goede verzekering af te sluiten voor „onverwachte kosten en ontwikkelingen”. „Bereid uw verblijf in Griekenland extra goed voor en wees alert op veranderingen in de situatie”.

Toeristen kunnen zich tijdens hun vakantie informeren over de laatste ontwikkelingen via Twitter (@BZReisadvies) of via de app BZ Reisadvies.