Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Juncker: deur is nog open, maar stem in met voorstel dat op tafel ligt

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker tijdens de persconferentie vandaag in Brussel waar hij stevige woorden sprak over Griekenland.
Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker tijdens de persconferentie vandaag in Brussel waar hij stevige woorden sprak over Griekenland. Foto AP/Virginia Mayo

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft tijdens een persconferentie flink uitgehaald naar Griekenland. Hij hield de deur op een kier, maar legde geen nieuw voorstel op tafel.

Volgens Juncker is het laatste voorstel van de geldschieters “zwaar, maar rechtvaardig”:

“We hebben geen stom bezuinigingspakket op tafel gelegd. Wij hebben niet gevraagd om loonsverlagingen of het korten op pensioenen. In ons voorstel zou Griekenland 12 miljard minder moeten besparen dan in het oorspronkelijke voorstel.”

De Commissievoorzitter was kritisch over het optreden van de Griekse regering. Hij benadrukte dat het initiatief van de Griekse regering om een referendum te houden over het bezuinigingspakket waar nog over onderhandeld werd als een volslagen verrassing kwam. Juncker had het over egoïstische en tactische spelletjes door de Grieken.

“In één nacht heeft Europa een zware klap gekregen. Europa kan alleen werken als we in een dialoog verschillen kunnen overbruggen. Geen democratie staat boven een andere.”

‘Tegenstemmen is desastreus’

Volgens NRC-correspondent Stéphane Alonso is het duidelijk dat Juncker zich door het referendum bedonderd heeft gevoeld.

“Juncker voelt zich in zijn hemd gezet door de Griekse regering. Maar hij pakt nu wel de handschoen op die Tsipras hem heeft toegeworpen en is niet van plan langs de zijlijn af te wachten hoe de Grieken gaan stemmen.”

Juncker vond dat Tsipras afgelopen vrijdag het slechtst mogelijke moment uitkoos om uit de onderhandelingen te lopen. En hij riep de Grieken op om tijdens het komende referendum, dat waarschijnlijk 5 juli wordt gehouden, in te stemmen met het meest recente plan van de kredietverstrekkers. Tegenstemmen zal desastreus zijn voor Europa:

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Juncker: de hele planeet zal een ‘nee’ interpreteren als teken dat Griekenland afstand wil nemen van eurozone en EU
Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso #Juncker: ik zeg tegen Grieken: je moet geen zelfmoord plegen omdat je bang bent voor de dood.

Alonso:

“Hij geeft, net als Tsipras deed door ‘nee’ te adviseren, een duidelijk stemadvies: zeg ja tegen Europa. Dat is opmerkelijk, de Europese Commissie geeft doorgaans geen commentaar op verkiezingen, referenda en verkiezingscampagnes, maar kennelijk voelt Juncker dat hij geen andere keus heeft. Er staat teveel op het spel.”

Bekijk hier de speech terug van Juncker:

Merkel: de Grieken moeten bewegen

De Duitse bondskanselier Merkel hield ook een speech bijna tegelijkertijd. Ze sprak op een partijbijeenkomst ter gelegenheid van het zeventigjarig bestaan van de CDU. Merkel zei dat de EU “meer dan bereid” is om de gesprekken met Griekenland te hervatten. Maar, ook zei ze dat de Grieken wel moeten ‘bewegen’ om uit deze impasse te komen.

Merkel zei dat Europa in staat moet zijn om tot een compromis te komen, al benadrukte ze eveneens dat er alleen een deal gesloten kan worden als er inspanningen tegenover staan.

“Als we in Europa geen compromissen meer willen sluiten, dan is Europa verloren. En hetzelfde geldt voor de gezamenlijke munt: als de euro faalt, faalt Europa.”

Verder zei Merkel dat de situatie rond Griekenland zo onvoorspelbaar is, dat beslissingen van dag tot dag moeten worden genomen. Dit weekend escaleerde de Griekse crisis. Gisteren besloot de ECB om Griekenland geen verhoging van een lening te geven, maar wel om de liquiditeitssteun voor de banken te handhaven. In reactie besloot het land de komende week de Griekse banken te sluiten uit vrees voor een bankrun en kapitaalcontroles in te stellen: per dag kan er 60 euro maximaal gepind worden.

Lees hier het liveblog dat we vandaag bijhouden over de ontwikkelingen.