Janneke Vreugdenhil Gartine

De Taksteeg is een van die lullige zijstraatjes tussen de Amsterdamse Kalverstraat en het Rokin. Zo’n donker beluik waar je nooit zou komen als je niet toevallig wist van dat ene, schattige dagrestaurantje. En dan nog moet je goed opletten dat je Gartine niet zo voorbij loopt. Het is niet meer dan een pijpenla.

Maar eenmaal binnen, gezeten aan een van de negen houten tafeltjes, onder de indrukwekkende antieke kroonluchter, omgeven door poederig zachtgroengrijze muren en verse bloemen, ben je die deprimerende locatie zo vergeten. Hier is het knus, warm en gezellig. Hier is alles wat op de kaart staat met zoveel liefde geteeld en bereid dat je je wel thuis moet voelen.

Geteeld ja, want alle groenten die bij Gartine op de kaart staan komen uit de achtertuin van eigenaren Kirsten Eckhart en Willem-Jan Hendriks. Die tuin ligt midden in de Beemster en vormt hun grote liefde. Ze verbouwen er een baaierd aan groenten- en fruitsoorten, die linea recta naar de Taksteeg gaan om te worden verwerkt in soepen en salades, omeletten, groentespreads voor op brood, taarten, jams en siropen.

Het is nogal wat, wat Eckhart en Hendriks presteren. Ze hebben wat hulp in de bediening, maar doen verder vrijwel alles zelf. Twee dagen in de week werken ze in de moestuin. De rest van de week runnen ze hun ontbijt- en lunchzaak. En dan maken ze ook nog kookboeken. Onlangs verscheen hun tweede, en daaruit gaan we deze week een paar gerechten maken.

Vier seizoenen koken met Gartine is een heerlijk romantisch boek, waarin je tot in de kleinste details de hand van het echtpaar voelt – ze geven zelfs muziektips bij ieder gerecht. De foto’s van Jeroen van der Spek zijn om bij weg te dromen. Al bladerend waan je je even de trotse bezitter van een moestuin in de Beemster, inclusief uitzicht op een weiland met schapen.

Een idylle is het. En tegelijkertijd een illusie. Want zo’n moestuin is natuurlijk ook doodgewoon snoeihard werken. Maar goed, dromen mag. En de verfijnde gerechten uit Gartine laten zich heus ook met ordinaire groenten, kruiden en fruit uit de winkel bereiden. We gaan de komende dagen aan de slag met onder andere aardbeien, bieten, paprika’s, sperziebonen, dragon, dille en salie.