Hier werd net nog gedanst

Foto Sam Yeh/AFP
Foto Sam Yeh/AFP

Er liggen opvallend veel slippers op de grond. Opvallend veel slippers en je ziet opvallend veel kleur. Dat eerste is te verwachten in een waterpark. Het laatste is een overblijfsel van het ‘kleurfeest’ dat afgelopen zaterdag in pretpark Formosa Fun Coast in New Taipei city werd gehouden. Het festival in de Taiwanese hoofdstad ontaardde in een heftige brand waarbij vijfhonderd bezoekers gewond zijn geraakt, van wie 183 ernstig. Tijdens het ‘kleurfeest’ werden feestgangers bedolven onder de kleurenpoeder. De brand ontstond na een explosie op het hoofdpodium. Waarschijnlijk vatte een van de poederbommen vlam. Het vuur verspreidde zich daarna snel over het pretpark, mede door de gekleurde vellen die kort daarvoor als confetti over het publiek heen waren gestrooid. Doordat er veel poeder in de lucht hing, konden mensen slecht zien waar de nooduitgang was. Veel bezoekers hadden badkleding aan waardoor hun huid werd blootgesteld aan het vuur. Op beelden van kort na de brand is te zien hoe gewonden worden afgevoerd in rubberen bootjes. Op het feest kwamen zo’n 10.000 mensen af.