Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Guus Hiddink weg als bondscoach Oranje

Bondscoach Guus Hiddink tijdens het EK-kwalificatieduel tegen Letland.
Bondscoach Guus Hiddink tijdens het EK-kwalificatieduel tegen Letland. Foto ANP/ Koen van Weel

Guus Hiddink stopt per 1 juli als bondscoach van het Nederlands Elftal. Dat heeft de KNVB bevestigd na berichtgeving van verschillende media, waaronder Voetbal International en de Telegraaf.

Opmerkelijk: geen woord over Blind

Opmerkelijk aan de verklaring van de KNVB is dat het nog niet zeker is dat assistent Danny Blind, die het stokje sowieso na het EK van volgend jaar van Hiddink zou overnemen, hem nu al opvolgt. In de verklaring staat dat “de overige leden van de technische staf” onder contract van de bond blijven, maar dat de KNVB zich “over de invulling van de ontstane vacature beraadt”. Hiddink wenst ook “zijn opvolger” succes.

Een woordvoerder van de bond zegt dat er “niets bijzonders aan de hand is”, en dat dit simpelweg personeelsbeleid is. Er kan niets gemeld worden totdat het definitief is, zegt hij. Hij kan niet zeggen of dit betekent dat ook iemand anders dan Blind nog bondscoach zou kunnen worden.

In juni zei Hiddink, die al meermaals flirtte met een vroegtijdig vertrek, in de Telegraaf dat hij overwoog na de zomer een stap terug te doen en een rol als ‘senior-bondscoach’ te gaan vervullen. Blind zou dan vervroegd bondscoach worden. Maar van dit plan is dus geen sprake.

‘Resultaten niet voor iedereen meteen zichtbaar’

KNVB-directeur Bert van Oostveen zegt de ontwikkeling “te betreuren”:

“Helaas waren de resultaten van het werk van Guus niet voor iedereen meteen zichtbaar, we danken Guus voor zijn inzet.”

Hiddink vindt het “jammer” dat hij nu al moet vertrekken:

“Ik vind het jammer dat het zo gelopen is. Ik vond het een eer om weer bondscoach te zijn van het Nederlands elftal.”

Geen moment rustig

De 68-jarige Hiddink, al eerder van 1994 tot 1998 bondscoach, volgde na het succesvolle WK van vorig jaar in Brazilië Louis van Gaal op. Al sinds het begin van zijn aanstelling draait Oranje niet goed. Het eerste duel onder de Achterhoeker werd in september met 2-0 verloren van Italië, daarna volgde een 2-1-verlies tegen Tsjechië in het allereerste kwalificatieduel voor het EK van 2016 in Frankrijk.

Van Kazachstan werd nog, al was het moeizaam, gewonnen in groep A, maar IJsland bleek vervolgens te sterk. Hiddink zei zelf te midden van de inmiddels grote kritiek dat hij zou vertrekken als ook van Letland werd verloren. Toen Oranje met 6-0 won, was er weer even wat rust.

Maar het bleef wisselvallig, en EK-plaatsing is nog geen zekerheid. Waar Oranje verrassend met 2-0 van Spanje won in een oefenduel, verloor het in een ander oefenduel in de slotminuten met 4-3 van de Verenigde Staten. Turkije hield Nederland in de kwalificatie op 1-1, maar van Letland werd nog wel gewonnen: 2-0.

Oranje staat nu derde in groep A, achter Tsjechië en IJsland. De nummers een en twee plaatsen zich direct voor het EK, net als de beste nummer drie. De overige nummers drie spelen play-offs.

‘Leuke oom’

Het contrast met Van Gaal werd al redelijk snel duidelijk, schreef onze sportredacteur Bart Hinke eerder in NRC. Zoals na de verloren wedstrijd tegen Tsjechië:

“Niemand valt de bondscoach openlijk af, maar uit de subteksten wordt wel het enorme contrast duidelijk met het regime onder Van Gaal. “Een leuke oom”, zegt Wesley Sneijder na een week onder Hiddinks leiding. Nigel de Jong heeft het over vrijheden die de nieuwe bondscoach toestaat, waar de jonge garde mee om moeten leren gaan. “Veel moeilijker dan dat alles wordt aangereikt door een coach als Van Gaal, bij wie je gewoon moet doen wat hij zegt.”

Nadat hij al meerdere keren flirtte met een vertrek of een rol op de achtergrond, was tijdens het duel met Letland deze maand al min of meer te zien dat Hiddink een stap terug zou doen:

“Oranje wint met 2-0, invaller Georginio Wijnaldum breekt het duel open. Duidelijk is opnieuw zijn minimale rol in de coaching tijdens het duel. Blind souffleert de spelers, Hiddink laat zich niet zien. Precies zoals hij het heeft gewild.”