Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Economie

Grieken wachten op de stoep van gesloten banken en dringen bij de pin

Dit weekend werd bekend dat Het hulpprogramma voor Griekenland niet wordt verlengd. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft besloten de emergency liquidity assistance aan Griekse banken te handhaven. Met dit noodinstrument wordt het geld bij de banken weer aangezuiverd. De hulp wordt echter niet verhoogd, waarna is besloten de Griekse banken dicht te houden. Sinds vandaag kan er wel worden gepind: maximaal 60 euro per dag. Vooral voor ouderen is dit een ramp, want zij zijn gewend hun pensioen aan het loket op te nemen en hebben vaak geen bankpasje. Bij supermarkten in Athene was het vanochtend druk. Pasta en rijst raken snel uitverkocht, schreef NRC-correspondent Marloes de Koning. Veel winkels en benzinestations accepteren alleen nog contanten omdat ze daarmee personeel en leveranciers willen betalen.
Een man pint in Thessaloniki het maximaal toegestane bedrag: 60 euro.
Foto AFP / Sakis Mitrolidis
Een 75-jarige Griekse vrouw, Vallia (l), staat in Athene aan de deur van de Griekse centrale bank in de hoop haar pensioen te krijgen.
Foto Reuters / Yannis Behrakis
Gepensioneerden staan voor een vestiging van de Griekse centrale bank in Thessaloniki.
Foto AFP / Sakis Mitrolidis
Voor de vestiging van een Griekse bank wachten inwoners van Thessaloniki in de hoop dat de deuren opengaan.
Foto AFP / Sakis Mitrolidis
Een groep mensen, onder wie gepensioneerden zonder pinpas, wachten in Athene voor de deur van een vestiging van de Griekse centrale bank.
Foto EPA / Orestis Panagiotou
Op de stoep van een vestiging van de Griekse centrale bank legt een bankmedewerker aan een groep gepensioneerden uit wanneer zij weer hun pensioen kunnen verwachten.
Foto Reuters / Alexandros Avramidis
Bij pinautomaten in Griekenland ontstonden dit weekend lange rijen, onder meer in Athene. Deze week blijven de banken dicht. Grieken mogen vanaf vandaag maximaal 60 euro pinnen.
Foto Reuters / Alexandros Avramidis
Een vrouw bij een Grieks pinautomaat. Op de muur staat: "Enkel drachme, NO".
Foto AFP / Sakis Mitrolidis
Op een papiertje bij een Grieks pinautomaat staat: "Geen geld, Merkel kaput".
Foto AFP / Louisa Gouliamaki
Een gesloten vestiging van een Alpha Bank in Athene.
Foto Reuters / Marko Djurica
Een bankmanager in Athene deelt mede dat de bank gesloten blijft vandaag.
Foto Reuters / Yannis Behrakis
Een bankmanager in Athene deelt mede dat de bank gesloten blijft vandaag.
Foto Reuters / Marko Djurica
Pensioners hold onto the door of a branch of the National Bank of Greece hoping to get their pensions, in Athens, Greece June 29, 2015. Greece closed its banks and imposed capital controls on Sunday to check the growing strains on its crippled financial system, bringing the prospect of being forced out of the euro into plain sight. REUTERS/Yannis Behrakis
Een gesloten vestiging van een Eurobank in Athene.
Foto Reuters / Alkis Konstantinidis
De 77-jarige Giorgos, een pensionado in Athene, wacht op de stoep bij de Griekse centrale bank, in de hoop zijn pensioen voor deze week nog te krijgen.
Foto Reuters / Yannis Behrakis