Gimeno laat Radio Filharmonisch excelleren met Grieg en Stravinsky

Wie dirigent Gustavo Gimeno aan het werk ziet kan zich slechts verbazen over het feit dat hij pas een paar jaar op de bok staat. Zijn muzikale retorica is verfijnd, zijn greep op de structuur en opbouw van de composities trefzeker en overtuigend. Meteen al in het openingsstuk, delen uit Griegs bekende Peer Gynt-muziek, was het raak. En in de licht hortende motoriek van Åses dood of in de perfect uitgevoerde versnelling van het opwindende In de hal van de bergkoning viel Gimeno’s uitzonderlijke gevoel voor muzikale timing op, dat wellicht samenhangt met zijn slagwerkersachtergrond.

De jonge Denis Kozhukhin soleerde uitstekend in Griegs Pianoconcert, al ontbrak het zijn toucher in het pianissimo soms aan een fractie subtiliteit. Vooral zijn interpretatie van Griegs milde chromatiek in het eerste deel was wervelend.

Stravinsky’s Vuurvogel-suite kan een verraderlijke partituur zijn: enerzijds beroemd en geliefd, maar anderzijds ook een lappendeken, met hier en daar grillige overgangen. Gimeno wist de spanning goed vast te houden en liet de musici van het Radio Filharmonisch, die hem op handen droegen, excelleren.