Geen echte strijd, wel een waardig kampioen

Niki Terpstra veroverde gisteren de Nederlandse titel op de weg. Veel Nederlandse toprenners deden niet mee aan het NK, want de koers paste niet in hun voorbereiding op de Tour de France.

Niki Terpstra. Foto Vincent Jannink/ANP
Niki Terpstra. Foto Vincent Jannink/ANP

Drie zestigers staan deze zondagmiddag in een zomerse outfit vlak bij de finish in Emmen. Ze vinden het „machtig mooi” om naar het Nederlands kampioenschap wielrennen te kijken. Wiebe, Klaas en Reind vermaken zich goed, ondanks de regen. „Lekker koers en vrouwen kijken”, zegt Klaas.

Ieder jaar bezoeken ze het NK wielrennen. Dit jaar doet de wegwedstrijd hun woonplaats aan. Alleen is het niet de strijd waar ze op hoopten. De uiteindelijke winnaar Niki Terpstra noemt het na afloop „een rotkoers, waarin de grote ploegen niet wilden knokken”. De wielerfans willen behalve passie en spektakel, vooral ook toppers zien. Maar veel van die toprenners, onder wie Robert Gesink, Bauke Mollema en Tom Dumoulin, hadden zich afgemeld. Zij nemen rust met het oog op de Tour de France, die komend weekend start in Utrecht.

Veel grote namen ontbreken

„Het is jammer dat veel grote namen niet meedoen”, zegt Reind (63) als de renners weer voorbij zijn gezoefd. „Ze zouden daar boetes voor moeten uitdelen. Voor de organisatie en het publiek is dit ontzettend zonde.” Klaas vult boos aan: „Het is zelfs schandalig. Het is dat de wedstrijd bij ons om de hoek is, anders waren we wellicht niet gegaan.”

Niet alleen onder de toeschouwers maar in de hele wielerwereld is discussie ontstaan: moet deelname aan het NK niet verplicht worden, zoals bijvoorbeeld in België? Maar volgens de directeur van de Nederlandse wielerbond KNWU, Huib Kloosterhuis, is dat niet de oplossing. „Dan stappen ze na drie rondjes af en zeggen ze: we zijn er geweest. Dat is het gevaar”, zegt hij tegen de NOS. In principe staat al in de reglementen dat het NK verplicht is als een renner geselecteerd wil worden voor een WK of voor de Olympische Spelen, tenzij er een goede reden is om niet deel te nemen. Die regel was volgens Kloosterhuis niet bekend bij de ploegleiders, maar volgens hem hebben zij wel de intentie toprenners te laten rijden op het NK. Volgend jaar, een olympisch jaar, zal de bond de regel strikter hanteren.

Ook Terpstra, voor de derde keer Nederlands kampioen, ziet het nut van zo’n regel niet in. „Ik kan me niet voorstellen dat iemand ervoor kiest om géén NK te rijden”, zegt de Noord-Hollander. „We hebben uiteindelijk ook geen mooie koers gezien. De ploegleiders die gokten en dus niet wilden rijden, kunnen vanavond maar beter niet naar het casino.”

In de beginfase van de koers, een vlak parcours van tien ronden over 253 kilometer, houdt het peloton de benen stil. Acht man rijden vervolgens weg en het peloton dreigt zelfs op een ronde achterstand gezet te worden door de kopgroep. Dat zou volgens de regels betekenen dat het hele peloton uit koers gehaald wordt. Zover komt het niet, doordat Sebastian Langeveld en Dylan van Baarle de achtervolging inzetten – al geeft nummer twee Ramon Sinkeldam van Giant-Alpecin toe dat ze dat er „best voor over hadden gehad”, als er maar een renner van hun ploeg zou winnen.

Eenling verslaat ‘grote ploegen’

De wedstrijd wordt beslist in een massasprint, waarin Terpstra de snelste is. Hij verslaat zo als eenling van Etixx-Quick Step de ‘grote ploegen’. „Omdat ik als enige van mijn ploeg meedeed, hoefde ik met niemand rekening te houden”, reageert Terpstra. „Vooraf had ik wel gedacht dat ik kon winnen, maar tijdens de koers niet. We hadden een achterstand van ruim zestien minuten op de kopgroep. Pas in de laatste meters geloofde ik er weer in.”

Na de huldiging neemt Terptra zijn zoontje Luca voor op de fiets, op weg naar de persconferentie in het gemeentehuis. De kleine Terpstra is gewapend met een schild en een zwaard. Terpstra met een medaille. Onderweg komen ze nog een jongetje tegen. „Mag ik uw handtekening, meneer Terpstra? Het is wel een petje van team Roompot, maar dat maakt mij niet uit hoor.” De Nederlands kampioen tekent lachend de cap.

Vervolgens moet hij de pers uitleggen of deze kampioenstrui evenveel waard is als de vorige twee. „Omdat er bekende renners niet meededen? De beste eendagsrenners stonden hier aan de start.”

Wiebe, Klaas en Reind zijn tevreden met de winnaar. „Zo zien we toch nog de kampioenstrui in de Tour de France.” Maar niet die van Terpstra, die gaat hooguit als toeschouwer naar de proloog in Utrecht. Hij zit niet in de Tourselectie van zijn ploeg. Wiebe: „Nou ja, wij gaan sowieso kijken. Als echte wielerfans.”