Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Gedenkwaardig Down The Rabbit Hole: veel oude rockers, NRC geeft vier ballen

Iggy Pop tijdens zijn optreden op Down The Rabbit Hole 2015.
Iggy Pop tijdens zijn optreden op Down The Rabbit Hole 2015. Foto NRC / Andreas Terlaak

Afgelopen weekend vond muziekfestival Down The Rabbit Hole plaats. Onze muziekrecensent Jan Vollaard was het hele weekend aanwezig, we belden met hem over de muzikale hoogtepunten van deze tweede editie.

In de Groene Heuvels van Beuningen (Gelderland) trok de tweede keer DTRH ruim 15.000 bezoekers, bijna twee keer zo veel als vorig jaar, en volgens Vollaard nog steeds “ruim onder de capaciteit van het idyllische festivalterrein.” Vollaard geeft deze “gedenkwaardige” editie vier ballen.

Goedemiddag Jan! Heb je nog vlotten gebouwd?

Nee, want toen bleek dat je het vlot weer uit elkaar moest halen om onderdelen voor anderen beschikbaar te stellen. Toen was voor mij de lol eraf. Het festival was een soort kindervakantieland, en had wat weg van Lowlands, waar je vorig jaar bijvoorbeeld karton kon knippen. Afgezien daarvan was het publiek was gemiddeld wel wat ouder, maar dat was logisch met namen zoals Ryan Adams, Patti Smith, Iggy Pop, Damien Rice en The War On Drugs.

Twitter avatar vollyrocks vollyrocks Op #dtrh15 krijg je een complete doevakantie. Vlotten bouwen, knutselem met hout. Who needs music? http://t.co/dTvijBDnBQ

Eén van de vele andere niet-muzikale activiteiten op Down The Rabbit Hole, het kleine zusje van Lowlands:

Twitter avatar vollyrocks vollyrocks Ondertussen wordt er fanatiek trefbal gespeeld op het Vuige Veld van #dtrh15 http://t.co/PJS2winp0c

Wat waren jouw hoogtepunten van het festival?

De oude knakkers Patti Smith en Iggy Pop. Hoewel ze niet goed bij stem was, gaf Patti Smith een soort hoogmis van de rock ‘n roll. Ze speelde haar hele album Horses (1975), ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van het album. Ze voegde er nu een nieuw militantisme aan toe en maakte er een maatschappijkritisch werkstuk van. Haar band is in de loop der jaren steeds beter geworden. Ze speelden geconcentreerder dan wat ik me herinner van vroeger, met Smith als mooie grijze dame die haar publiek als een koningin begroette, ze zwaaide naar haar publiek.

Bekijk een klein stukje van het optreden van Patti Smith op DTRH:

Twitter avatar vollyrocks vollyrocks Patti Smith begint aan kant 2 van Horses. “Turn the vinyl over and put the needle in the groove!” #dtrh15 http://t.co/EPzJfvZ9FH

Iggy Pop is nog steeds de oversekste tiener die hij altijd geweest is, maar nu is hij 68. Mensen moest er een beetje om lachen maar ook gruwen. Hij paradeerde enorm met zijn ontblote bovenlijf, en had meteen bij het eerste nummer zijn hand in zijn broek. Hij zong hit na hit – ‘I Wanna Be Your Dog (ik wil je konijntje zijn) en Lust for Life - maar dan op een punkmanier.

Twitter avatar vollyrocks vollyrocks Het gaat helemaal los bij iggy Pop en The Passenger. Lalalalalalalalaaa! #dtrh15 http://t.co/TF8xnMm1h8

Zag je ook acts die tegenvielen?

Ja, Flying Lotus en Leftfield, prominente dancetrekkers, waren een soort stoplap. Zoiets wil je liever om twee uur ‘s nachts dan vroeg op je avond zien.

Twitter avatar vollyrocks vollyrocks Keihard beukende Flyimg Lotus slaat een beetje dood rond etenstijd op #dtrh15. Knullige éénvingerpiano helpt niet. http://t.co/Pz3o9AWFaf
Twitter avatar vollyrocks vollyrocks Doenkedoenkedoenkmuziek van Leftfield maakt handig gebruik van de oude vocoder van Kraftwerk #dtrh15 http://t.co/EO9aJJxyRW

Hoe zat het op deze tweede editie met het aandeel konijnen?

Ik heb er twee gezien. Niet op het festivalterrein, maar op schoot bij iemand in de auto, toen we op weg naar het festival waren. Die mensen waren vast naar de zondagsmarkt geweest. Verder zag ik op het festivalterrein veel psychedelische varianten van nijntje.

Nijntje viert dit jaar haar zestigste verjaardag, misschien had het daarmee te maken. Het festival had al aangekondigd dat (het ko)nijntje er ook bij zou zijn dit jaar.

Ik weet niet of het festival toestemming heeft van de firma Bruna, maar nijntje was overal. Zo zag ik een hele grote nijntjepop op het campingterrein met psychedelische projecties erop. Wat weer mooi aansloot bij alle psychedelische muziek op het festival.

Twitter avatar DTRH_Fest DownTheRabbitHole De eerste nacht op Down The Rabbit Hole is aangebroken. Gelukkig houdt @nijntje_NL een oogje in het zeil… #DTRH15 http://t.co/1pg3IVyhO2

Ah, ik zie een bruggetje naar het optreden van de Australische psychrockers King Gizzard en and the Lizard Wizard.

Die hadden de vreemdste podiumopstelling ooit: twee drummers vooraan, daarachter de zanger en daarachter de gitaristen en mondharmonicaspelers. Alsof er twee bands speelden die van dezelfde zanger gebruik maakten. Ik hoorde veel kakofonie, het was lekker ruig en psychedelisch en zeker een hoogtepunt.

Twitter avatar vollyrocks vollyrocks Je kunt van alles vinden van de retropsychedelica van King Gizzard; hun podiumopstelling is uniek. #dtrh15 http://t.co/q2nQpGUZtw

Ook de Nederlandse bands met een psychedelisch randje, zoals Birth of Joy en zZz hadden veel succes, het publiek ging lekker mee.

Bekijk een stukje Birth of Joy:

Heb je nog nieuwe acts kunnen ontdekken?

Deze tweede editie was, hoe naar dat woord ook is, eclectisch, en lekker afwisselend. Muzikaal lag er geen grote nadruk op dance en hiphop. De enige hiphopact die er was, de Britse groep Young Fathers, was wel meteen het artistieke hoogtepunt. Het rappende trio, dat vorig jaar de belangrijke Britse muziekprijs de Mercury Prize won, bleek ook heel mooi close harmony te kunnen zingen. Ze begonnen met een confronterende rap om het publiek aan te spreken, en dan ineens barstten ze los. Echt zo’n band die je verder wil uitchecken.

Twitter avatar vollyrocks vollyrocks Hippende en hoppende acts hadden we nog een beetje gemist op Rabbithole. Maar hier zijn de Young Fathers! #dtrh15 http://t.co/b92tFHDROH

Bekijk ook de fotoserie die NRC-fotograaf Andreas Terlaak maakte op Down The Rabbit Hole:

Lees ook: Het volledige festivalverslag van Down The Rabbit Hole 2015: Eredienst aan rock in idyllisch park