Festival Mundial presenteert een enorm aanbod aan exotische Nederlandse bands

Drie jaar na de verhuizing van gras naar beton heeft Festival Mundial de industriële locatie Spoorzone in de vingers. De juiste bands op de juiste podia en een heldere programmering – niet traditioneel – zorgden dit weekend voor twee gevarieerde dagen. Vorig jaar ging het Tilburgse festival nog voor makkelijk met veel feestbands, dit jaar benutte Mundial het enorme potentieel van Nederlandse bands die zich laten inspireren door exotische stijlen.

Met Skip&Die, Jungle By Night en Amsterdam Klezmer Band verraste het festival niet, maar liet het wel zien hoe dichtbij en goed ’s lands mondiale muziek is. Daarnaast stond klassieke ‘wereldmuziek’ geprogrammeerd, zoals de gortdroge woestijnblues van Noura Mint Seymali of de Braziliaanse spirituele hipsterpunk van Méta Méta.

De vele podia liggen verspreid over een terrein dat overzichtelijk is en toch om elke hoek een verrassing biedt. Er is een uitgebreide randprogrammering, ruimte zat immers, en in elke hoek of nis staat een dj met beats uit alle windstreken. Een groot deel van het festivalpubliek kwam vooral voor grotere namen als Tilburgs eigen Surinaamse hitwonder Kenny B, die een vlakke reggaeshow gaf, of voor de feestgarantie van mestizobands als La Pegatina en La Sra. Tomasa.

Opmerkelijk was de aanwezigheid van koper op vrijwel elk podium. Niet uitsluitend balkanbrass, maar funkgerichte blazers. Gallowstreet en Broken Brass Ensemble, beide Nederlands, veranderden het buitenpodium probleemloos in een New Orleans straatfeest met brass met een hiphop-benadering – soms loom hangend, vaker op de toppen van de longen.

Dat je geen tien man nodig hebt voor een krachtig geluid bewees Too Many Zooz. De band uit de New Yorkse metro bestaat uit twee blazers en een drummer die zijn basdrum heeft behangen met een indrukwekkende verzameling percussie-instrumenten. Het geluid van de band vatte samen hoe Mundial op zijn beste momenten was: grootstedelijk, stevig, dansbaar.