Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

EU trekt waarnemers terug - explosies terwijl Burundi naar stembus gaat

Militairen staan bij een stembureau in de hoofdstad Bujumbura.
Militairen staan bij een stembureau in de hoofdstad Bujumbura. Foto AFP/Phil Moore

Burundezen kiezen vandaag een nieuwe parlement te midden van explosies en geweervuur. Na een toch al onrustige nacht explodeerde vanmorgen opnieuw een granaat in hoofdstad Bujumbara. De EU trekt haar waarnemers nu terug omdat hun veiligheid niet langer gegarandeerd kan worden.

De EU waarschuwt eveneens dat hulp mogelijk kan worden opgeschort nu het land ondanks alle bezwaren over de onstabiele situatie toch verkiezingen organiseert. De granaat ontplofte vanmorgen een paar honderd meter van een stembureau. De hele afgelopen nacht explodeerden op verschillende plekken granaten en werden geweerschoten gehoord.

Sinds de huidige president Nkurunziza een paar weken geleden bekendmaakte zich voor een derde termijn verkiesbaar te stellen, is het onrustig in het land. Een derde termijn is in strijd met de grondwet, maar Nkurunziza telt zijn eerste termijn niet mee, omdat hij toen door het parlement is gekozen en niet door de bevolking. De nieuwe president wordt 15 juli gekozen.

Gisteren werd duidelijk dat de Afrikaanse Unie ook al geen waarnemers zou sturen. De kiescommissie van de intergouvernementele organisatie vindt dat er geen ‘eerlijke, vrije, transparante en geloofwaardige verkiezingen plaats kunnen vinden. De ruim vijftien oppositiepartijen boycotten eveneens de lokale en presidentiële verkiezingen.

Sinds de aankondiging van Nkurunziza zijn al meer dan zeventig mensen omgekomen door geweld en protesten. Meer dan 120.000 Burundezen zijn gevlucht naar naburige landen.