Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Egyptisch openbaar aanklager gedood bij bomaanslag

Bij een bomaanslag op het konvooi van Egyptisch openbaar aanklager Hisham Barakat in Kairo zijn vijf gewonden gevallen. Barakat is overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij is overleden, meldt persbureau Reuters op basis van berichtgeving van het Egyptische staatspersbureau MENA.

Hisham Barakat (midden met zonnebril) afgelopen maart bij het hooggerechtshof in Kairo.
Hisham Barakat (midden met zonnebril) afgelopen maart bij het hooggerechtshof in Kairo. Foto EPA/Khaleed Elfiqi

De Egyptische openbaar aanklager Hisham Barakat is vanmiddag overleden na een bomaanslag op zijn konvooi in Kairo. De aanslag vond plaats in de wijk waar Barakat woont en ook het presidentieel paleis is gevestigd. Het Egyptische ministerie van Gezondheid meldde dat er nog zeven gewonden zijn, meldt persbureau Reuters op basis van berichtgeving van het Egyptische staatspersbureau MENA.

Twitter avatar Reem_Abdellatif Reem Abdellatif #Egypt: Aftermath of bomb attack near attorney general’s #Cairo home — photo via @Piratejacksparo http://t.co/vYO9ykpGs7

De aanslag is in een Facebook-bericht opgeëist door de relatief kleine beweging Giza Popular Resistance. Een paar uur later trok de groep het bericht weer in.

Enkele dagen geleden bracht de aan IS gelieerde groepering in Egypte een video uit waarin werd opgeroepen tot aanslagen op de rechterlijke macht vanwege het ophangen van zes IS-strijders. Barakat was na het verbod op de Moslimbroederschap een van de mensen achter de vervolgingsgolf tegen aanhangers en activisten van de politiek-religieuze beweging.

Twitter avatar monznomad Monica Hanna ديه صور العربيات اللي اتحرقت من التفجير http://t.co/W9o8JsoR4k

Egyptische politieagenten, rechters en militairen zijn sinds de militaire coup van deze week twee jaar geleden vaak doelwit van aanslagen, maar nooit eerder op zo’n doortastende en professioneel ogende manier als de aanslag van gisteren.
Barakat is het eerste kopstuk van het regime dat is gedood na de coup. Hoewel president Sisi de Egyptenaren veiligheid en stabiliteit beloofde, is het geweld in het land alleen maar toegenomen. Twee maanden geleden stond de teller van het aantal aanslagen sinds zijn machtsgreep volgens denktank Carnegie Endowment for International Peace op zeker 700, tegenover 90 in een even lange periode voor de coup van Sisi.

Op de site van de Egyptische staatskrant Al-Ahram is een fotoverslag van de boomaanslag te zien. De Egyptische privaat krant Youm7 publiceerde onderstaande video van even na de aanslag.

Vorige week verscheen op Youtube een video van een nieuwe groep in Egypte die dreigt vanaf 28 juni (gisteren) drie weken langs chaos te zaaien. 30 juni 2013 gingen miljoenen Egyptenaren de straat op om te protesteren tegen toenmalig president Morsi die met een militaire coup werd afgezet. De partij van Morsi de Moslimbroederschap werd betiteld als terroristische organisatie en tienduizenden leden zijn vastgezet. Onder Barakat werden duizenden Moslimbroeders voorgeleid.