Een perfecte show synchroon dansen

Het Italiaanse race-idool Valentino Rossi won de TT. De lieveling van het publiek in Assen troefde zijn Spaanse rivaal Marc Márquez af in een spectaculaire tweestrijd, inclusief een botsing die net goed afliep.

Motorcoureur Valentino Rossi viert zijn overwinning van de TT van Assen. Foto BAS CZERWINSKI/ANP
Motorcoureur Valentino Rossi viert zijn overwinning van de TT van Assen. Foto BAS CZERWINSKI/ANP

Ze voerden een perfecte show synchroon dansen op. Aan elkaar gekleefd op de rechte stukken, met topsnelheden boven de 300 kilometer per uur. En daarna plat door de scherpe bochten van de Kathedraal. Indrukwekkend lijnenspel, scherp langs of op de rood-wit-blauwe kerbstones aan de rand van het asfalt. Met de knie aan de grond, knagend aan de grenzen van wat hun motor aan hellingshoeken kon verdragen.

Wie het Italiaanse race-idool Valentino Rossi en de regerend wereldkampioen Marc Márquez zaterdagmiddag zo bezig zag beleefde niet alleen sport met snelheid en strijd, maar kreeg ook een bijna esthetisch gevoel bij de motoracrobatiek van twee coureurs die hun motoren platter dan plat weten te leggen. Dansend van de ene bocht naar de andere.

Theaterstuk

De 85ste editie van de TT Assen was een theaterstuk van twee heren. Rossi, negenvoudig wereldkampioen en lieveling van het Nederlandse publiek, vertrok op zijn Yamaha van poleposition en vocht een verbeten gevecht uit met zijn Spaanse achtervolger Márquez. De twee pushten elkaar naar voren, de rest van het rennersveld kwam er niet aan te pas. Ook niet Jorge Lorenzo, Rossi’s teamgenoot en naaste concurrent in het klassement om de wereldtitel. Hij zou derde worden, op 14 seconden.

Márquez zat Rossi de hele race op de hielen en wist in de negentiende ronde de koppositie even over te nemen. Maar dat duurde niet al te lang. Rossi, die ondanks zijn 36 jaar de bravoure van een tiener heeft, heroverde drie ronden later zijn plek en leek die niet meer prijs te geven. In de allerlaatste bocht voor de finish deed Márquez op zijn Honda een desperate inhaalpoging. Het werd duwen en trekken, waarbij de twee coureurs elkaar licht raakten. Rossi pareerde de aanval, maar moest een stukje door de grindbak gaan. De Italiaan, bejubeld door een grote schare Nederlandse fans, won en met het laatste man-tegen-mangevecht beleefde de TT Assen – bijna 100.000 bezoekers – een fraaie apotheose.

De twee coureurs gaven hun onderlinge gevecht na afloop een stekelig vervolg tijdens de persconferentie. Want wie had er nu eigenlijk schuld aan de schermutseling in de Geert Timmer-bocht? En als het Rossi was geweest, zou team-Márquez dan een klacht indienen?

Tot een eensluidende reconstructie kwam het niet. Márquez: „Niemand zocht opzettelijk contact. Mijn inhaalactie was perfect. Ik ging naar de goede plek aan de binnenkant en zat op de goede lijn om Valentino in het tweede deel van de bocht achter me te kunnen houden. Maar hij stuurde naar hetzelfde punt waardoor we elkaar raakten. Ik denk dat hij me wel gezien had.”

Motor overeind houden

Rossi had zijn eigen lezing: „Ik zat in de laatste bocht voor hem. Ik remde pas op het laatste moment en Marc probeerde me nog in te halen. Hij was te laat, ik zat al in de bocht. Ik kon nog net zijn voorband zien toen hij me vlak achter mijn elleboog raakte. Door de actie werd ik naar de buitenkant van de bocht gedwongen en ging ik eraf. Gelukkig kon ik de motor nog overeind houden in het grind.”

Maar wie zou er zonder de botsing hebben gewonnen? Rossi: „Als ik me goed herinner reed ik voorop, dus ik denk ik.” Márquez: „Ik herinner me dat ik aan de binnenkant zat, dus waarschijnlijk had ik gewonnen.” In hun videoanalyse zagen de stewards na de race niets onreglementairs. En zo won Rossi voor de zevende keer de Grand Prix van Assen. De ‘Doctor’ won al 111 grands prix, waarvan 85 in de MotoGP. Voor Márquez, wereldkampioen in 2013 en 2014, waren de druiven zuur, maar hij sprak van een geslaagde race.

Rossi verstevigde met de zege zijn koppositie in het WK-klassement. Hij staat nu op 163 punten, Lorenzo op 153 en Márquez op 89.