Dus is het ook weer tijd voor Murray-mania

Vandaag begint het voor velen mooiste tennistoernooi van het jaar: Wimbledon. Wie zijn de favorieten op het gras, wat zijn de kansen van de Nederlanders en wie profiteert er straks het meest van de enorme hitte?

Op de grasbanen van Wimbledon worden de laatste voorbereidingen getroffen. Foto JUSTIN TALLIS/AFP
Op de grasbanen van Wimbledon worden de laatste voorbereidingen getroffen. Foto JUSTIN TALLIS/AFP

Het groene, sprookjesachtige decor ligt er strak bij. Alle hoeken op het golvende Wimbledon-park zijn opgepoetst, de beveiligers krijgen de laatste instructies en de tentjes met aardbeien en slagroom worden bevoorraad. De mooiste – althans, volgens velen – van vier grandslamtoernooien begint vandaag.

1 Wie zijn de favorieten?

In deze volgorde: Novak Djokovic, Andy Murray en Roger Federer. De Servische titelverdediger Djokovic wilde een week lang niets met tennis te maken hebben na de mentaal zware nederlaag in de finale op het gravel van Roland Garros – het toernooi dat hij nog nooit won. Als topfavoriet verloor hij van de Zwitser Stan Wawrinka, Djokovic huilde bij de prijsuitreiking. „Het kostte me tijd om te herstellen en te rusten na Parijs. Ik wilde niet te veel aan tennis denken”, zei hij dit weekend.

Hij begon pas twaalf dagen geleden met trainen op gras en speelde in aanloop naar Wimbledon niet één wedstrijd op gras. Dat is een nadeel. Maar de nummer één van de wereld kan gaandeweg het toernooi groeien en ritme krijgen.

Dan de lokale favoriet. De Schot Murray zit in een transformatieproces: niet alleen is hij stabieler op de baan, ook gaat de schelp rond zijn nukkige persoonlijkheid voorzichtig open. Hij lacht vaker en mompelt minder. In april trouwde hij met zijn vriendin Kim Sears, waarna een succesvol gravelseizoen volgde. Murray is fit en verlost van een slepende rugblessure. Mentaal is hij gegroeid, sinds dit jaar werkt hij samen met een psychiater – een welkome hulp gezien de druk op Wimbledon. De Murray-mania wordt traditioneel opgevoerd.

Vergeet hem niet: de oude meester Roger Federer (33). Misschien wat ouder en strammer, maar hij blijft een tovenaar op Wimbledon. Het seizoen van de Zwitser is volledig afgestemd op ‘zijn’ toernooi, dat hij zeven keer won. Door een wijziging in de planning hadden spelers dit jaar na Roland Garros een week extra om zich voor te bereiden op gras – wat in het voordeel is van grasspecialist Federer. Bovendien won hij vorige week het grastoernooi in het Duitse Halle. „Dit is waarschijnlijk de beste voorbereiding op Wimbledon die ik ooit heb gehad.”

2 En de favorieten bij de vrouwen?

Het vrouwentennis is grilliger en dus moeilijker te voorspellen. De enige constante topper is de Amerikaanse Serena Williams, de koningin van het vrouwentennis. Ze is halverwege haar missie voor een vrij uitzonderlijke ‘seizoengrandslam’: de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open binnen één kalenderjaar winnen. Williams won de eerste twee. Als het ook lukt de laatste twee te winnen komt ze in het rijtje met de Amerikaanse Maureen Connolly (het lukte haar in 1953), de Australische Margaret Court (1970) en de Duitse Steffi Graf (1988).

Andere toernooifavoriet is de Tsjechische titelverdedigster Petra Kvitová, die altijd goed speelt in Londen. Gevaarlijke dark horse is het Zwitserse talent Belinda Bencic (18), die bezig is aan een sterk grasseizoen: in Rosmalen was ze finalist en in het Britse Eastbourne won ze zaterdag.

3Kunnen de vier Nederlanders stunten?

Robin Haase en Kiki Bertens tankten twee weken geleden vertrouwen in Rosmalen, waar ze beiden de halve finales bereikten. Op Wimbledon heeft Haase redelijk goed geloot, tegen de Colombiaanse qualifier Alejandro Falla – een specialist op gras. Als Haase morgen wint, treft hij in de tweede ronde waarschijnlijk Murray. Bertens staat voor een loodzware klus: in de eerste ronde speelt ze morgen op het centercourt tegen titelverdedigster Kvitová. De nog wat onbekende Richèl Hogenkamp – de nummer 123 van de wereld uit Doetinchem – vocht zich door de kwalificaties en had geluk met de loting: vanmiddag speelt ze tegen de Chinese Qiang Wang, 110de op de ranglijst. Ook Igor Sijsling overleefde de kwalificaties, morgen speelt hij tegen de modale Amerikaanse hardhitter Sam Querrey.

4Wat zijn de weersverwachtingen?

Zonnig. Sterker: vanaf woensdag is er, net als in Nederland, mogelijk een hittegolf. Er worden temperaturen voorspeld van 30 tot 35 graden. De warmte zou in het voordeel kunnen zijn van een speler als Rafael Nadal, die in zijn jeugdjaren veel in de hitte op Mallorca trainde en met zijn speltype voordeel heeft bij harde, droge banen: doordat de bal hoger opstuit heeft hij meer tijd om zijn dodelijke topspinslagen te slaan.