Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Duizenden herdenken aanslag in Graz

Zo’n 12.000 mensen hebben gisteren in de Oostenrijkse stad Graz de slachtoffers herdacht die vielen bij de ‘dodenrit’ van 20 juni. Toen reed een man met hoge snelheid in op winkelend publiek, waarna hij mensen aanviel met een mes.

Inwoners van Graz herdenken de doden die vielen toen een een man op 20 juni met zijn auto het publiek in reed.
Inwoners van Graz herdenken de doden die vielen toen een een man op 20 juni met zijn auto het publiek in reed. Foto EPA/Erwin Scheriau

Zo’n 12.000 mensen hebben gisteren in de Oostenrijkse stad Graz de slachtoffers herdacht die vielen bij de ‘dodenrit’ van 20 juni. Toen reed een man met hoge snelheid in op winkelend publiek, waarna hij mensen aanviel met een mes.

Oostenrijkers kwamen massaal opdagen voor een stille tocht. Die ging langs de plekken in de binnenstad waar de slachtoffers vielen. Door de dodenrit kwamen drie mensen om het leven en vielen tientallen gewonden.

Bondskanselier Werner Faymann sprak over de eenheid in zijn land na het incident.

“Laten we niet toestaan dat zo’n onbegrijpelijke daad wordt aangegrepen om haat en tweedracht te zaaien.”

Hij verwees daarmee naar de leider van de rechtse FPÖ, die had gewezen op de buitenlandse afkomst van de dader.