2Doc: Waarom Srebrenica moest vallen

Op 11 juli is het twintig jaar geleden dat de ‘veilige’ enclave Srebrenica viel. Ondanks de aanwezigheid van Nederlandse militairen, die er onder VN-vlag gestationeerd waren, werd de enclave door de Bosnische Serviërs onder de voet gelopen. In de daaropvolgende dagen werden meer dan 8.000 moslimmannen vermoord, de grootste massamoord in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. In 2Doc: Waarom Srebrenica moest vallen reist Joris Voorhoeve, minister van Defensie ten tijde van de val, voor het eerst terug naar Srebrenica. Hij worstelt twintig jaar na dato nog altijd met de val en spreekt met onderzoekers en overlevenden. In de indringende documentaire worden de belangrijkste feiten nog een keer op een rij gezet en staan twee vragen centraal. Was er bij de inlichtingendiensten van de betrokken landen voorkennis van de op handen zijnde aanval? En waarom liet de internationale gemeenschap de bevolking aan haar lot over en bleef luchtsteun uit?

Op NPO Doc de hele week aandacht voor Srebrenica, met elke dag een documentaire of reportage.

Hans Kingma