Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Dino S. krijgt voorarrest zodat hij niet vrijkomt

Verhoor van kroongetuige Fred Ros.
Verhoor van kroongetuige Fred Ros. ANP / Aloys Oosterwijk

Dino S., een van de hoofdverdachten in het Passageproces, komt voorlopig niet vrij. De rechter in Amsterdam heeft hem voorarrest opgelegd, zo meldt persbureau ANP. Het OM had hierom gevraagd.

S. zit een gevangenisstraf van zes jaar uit vanwege drugsdelicten. Die straf eindigt in juni volgend jaar en daarom kan hij in aanmerking voor proefverlof komen.

Maar volgens de rechter bestaat het gevaar dat S. dan zal vluchten of zelfs nieuwe moorden zal beramen. Bij zijn aanhouding in 2010 had hij valse paspoorten op zak. Het Passageproces dient in hoger beroep. S. werd eerder vrijgesproken voor de opdracht tot de liquidaties van Thomas van der Bijl en Kees Houtman, maar er is volgens het OM veel belastend materiaal over hem bijgekomen. Dit zijn vooral getuigenverklaringen, onder meer van de in september toegevoegde kroongetuige Fred Ros.

In de grote liquidatiezaak Passage staan meerdere verdachten terecht voor zeven huurmoorden en verschillende pogingen daartoe. Peter la S. is een andere grote kroongetuige, die heeft bekend in de zaak rond de moord op Kees Houtman.