Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Dagkalender van de Wereldliteratuur: 115 jaar Antoine de Saint-Exupéry

Voor zijn Dagkalender van de Wereldliteratuur bekijkt journalist en schrijver Pieter Steinz dagelijks wat er actueel is in boekenland. Vandaag aandacht voor Antoine de Saint-Exupéry. Het is vandaag de 115de geboortedag van de schrijver van een van de meest vertaalde en verkochte boeken uit de wereldliteratuur.

Le Petit Prince van de in zee gestorte piloot Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944) geldt als het meest gelezen boek uit de Franse letterkunde en als een van de succesrijkste cultuursprookjes uit de wereldliteratuur. De voor kinderen geschreven novelle verscheen in 1943 en groeide binnen een paar jaar uit tot een Le-Petit-Prince-covercultboek met een massa-aanhang. Er werden tachtig vertalingen van gemaakt, waarvan in totaal veertig miljoen exemplaren over de toonbank gingen; en de illustraties die de schrijver erbij tekende, zijn vermenigvuldigd op posters, behang en ontbijtservies.

Er is best wat aan te merken op het braaf-humanistische verhaaltje over een gestrande vliegenier die kennismaakt met een buitenaards kereltje. Zo kun je Le Petit Prince afdoen als een quasifilosofische verhandeling, waarin een piloot van een jongetje leert hoe belachelijk de volwassen wereld is; of als een moralistische fabel, waarin een naar onvrijheid snakkende vos de Kleine Prins leert dat hij verantwoordelijk is voor de roos die op zijn miniplaneetje groeit. Maar het is niet moeilijk om te zien waarom Le Petit Prince zo populair is geworden. Daarvoor hoef je alleen maar te kijken naar het uitgespeelde contrast tussen kinderlijke naïviteit en volwassen ‘logica’; naar de spiegel die ons wordt voorgehouden door de vertegenwoordiger van een parallelle wereld; naar de schattige bijfiguren, de sprookjesachtige sfeer en vóór alles de sublieme tekeningen, zonder welke de Kleine Prins een nog kwijnender bestaan zou leiden dan onze eigen Kleine Johannes.

Voor meer afleveringen van deze ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

Oplossing quiz pop & literatuur (26 juni)

1 M; 2 C; 3 G; 4 J; 5 H; 6 K; 7 F; 8 B; 9 L; 10 D; 11 A; 12 E; 13 I