Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

D66 wil toch verder praten over hervorming belastingstelsel

D66 is toch bereid met de regeringscoalitie en andere oppositiepartijen verder te praten over een hervorming van het belastingstelsel. Partijleider Alexander Pechtold heeft dat vandaag bekendgemaakt na overleg met zijn fractie, meldt persbureau ANP.

Alexander Pechtold (D66) na overleg over het belastingplan met de oppositieleiders.
Alexander Pechtold (D66) na overleg over het belastingplan met de oppositieleiders. Foto ANP / Jerry Lampen

D66 is toch bereid met de regeringscoalitie en drie oppositiepartijen verder te praten over een hervorming van het belastingstelsel. Partijleider Alexander Pechtold heeft dat vandaag bekendgemaakt na overleg met zijn fractie, meldt persbureau ANP. De onderhandelingen kunnen nu vanavond verdergaan, op het ministerie van Financiën bij staatssecretaris Eric Wiebes.

Pechtold liet afgelopen woensdag aan het einde van een Kamerdebat over de belastingplannen verrassend weten dat hij eerst met zijn fractiegenoten wilde bespreken of hij nog wilde meepraten over de door hem tot dan toe geambieerde belastinghervorming. Het ontbrak het kabinet volgens hem aan ambitie om écht te hervormen. Hij vroeg zich af of het wel interessant was om te onderhandelen over een situatie waarbij de kans op werkelijke verandering volgens hem klein was.

5 miljard aan cadeautjes

Naast D66 praten de twee andere leden van de zogeheten ‘constructieve oppositie’ - ChristenUnie, SGP - plus GroenLinks mee. CDA-leider Buma, die niet achter gesloten deuren wil meepraten over de hervormingen, liet tijdens het Kamerdebat wel weten voor een voorgenomen lastenverlichting te zijn. Daarmee is daar een meerderheid voor.

Het kabinet maakte de plannen voor een nieuw belastingstelsel anderhalve week geleden bekend. Allereerst wilde de coalitie van VVD en PvdA een pakket met 5 miljard aan lastenverlichtingen doorvoeren. Verder werd gesproken over twee tranches met enkele ingrijpende fiscale verschuivingen. Het ging daarbij onder meer om verhoging van de btw en hogere lokale lasten (bijvoorbeeld op gemeenteniveau).

Het voordeeltje zou er sowieso komen, maar voor een meerderheid in de senaat was voor de andere plannen steun van de C3 plus GroenLinks nodig. In de Eerste Kamer komen VVD en PvdA 17 zetels tekort. Zonder D66 had praten over de hervormingen geen zin.