Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Beurzen Azië in min door zorgen over crisis Griekenland - Griekse banken blijven dicht

De beurzen in Azië waren vanmorgen in mineur door de crisis in Griekenland.
De beurzen in Azië waren vanmorgen in mineur door de crisis in Griekenland. Foto AP/Shizuo Kambayashi

De aandelenbeurs in Tokio stond vanmorgen in het rood. De escalatie van de crisis rond Griekenland zorgt voor onrust onder beleggers, die op zoek gaan naar veilig geachte beleggingen.

De Nikkei-index stond omstreeks 05.55 uur (Nederlandse tijd) 2,1 procent in de min, op 20.279 punten en zakte daarna verder naar 20.109.95.

Twitter avatar Schuldensuehner Holger Zschaepitz #Grescalation roils global markets: #Japan‘s Nikkei plunges 2.9% to 20,109.95. http://t.co/rx9QHyKVDw

Vooral aandelen van bedrijven die een flink deel van hun omzet in Europa boeken gingen onderuit. Verder stonden koersen van banken en verzekeraars onder druk. De vlucht naar veilige havens stuwde de waarde van de yen. Ook de prijs van goud ging maandag in de vroege handel omhoog, terwijl de olieprijs opnieuw daalde.

Elders in het Verre Oosten waren de koersenborden ook overwegend roodgekleurd. Zo zakte de Hang Seng-index in Hongkong 1,7 procent en daalde de Kospi in Seoul 1,5 procent. De Shanghai Composite viel 3,7 procent naar 4/035.48, na een koersval van 7,7 procent op vrijdag. Toen veroorzaakten aanhoudende zorgen over de stroom aan beursgangen op de Chinese markt en de strengere regels voor beleggen met geleend geld voor flinke koersdruk.

De verwachting is dat ook de Europese beurzen last zullen hebben van de ontwikkelingen. De AEX gaat 4 procent lager openen, voorspellen analisten vanmorgen.

banken blijven dicht tot 6 juli

Gisteren escaleerde de crisis rond Griekenland: de ECB besloot het land geen extra financiële steun te geven, maar wel de liquiditeitssteun te handhaven.

De banken blijven uit zorg om een bankrun in ieder geval dicht tot 6 juli. Ook gelden er kapitaalcontroles: de Grieken mogen vanaf vandaag nog maar 60 euro per dag uit de geldautomaat halen. Voor buitenlandse bezoekers is er geen restrictie.

Er is vandaag in verschillende landen crisisoverleg over hoe het nu verder moet, onder meer in Nederland en Griekenland. Volg hier de ontwikkelingen in ons liveblog.