Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Aruba eist diepgaand onderzoek naar dood arrestant in Den Haag

Publiek tijdens Parkpop (een ander festival) in het Zuiderpark.
Publiek tijdens Parkpop (een ander festival) in het Zuiderpark. Foto ANP / Martijn Beekman

De dood van een 42-jarige Arubaan die zaterdag was opgepakt bij een festival in Den Haag heeft “de Arubaanse samenleving zeer geschokt”. Dat zegt de oppositie op Aruba, de Electorale Volksbeweging (MEP), zo meldt ANP.

Diepgaand onderzoek geëist

De partij schreef een brief aan het Nederlandse kabinet waarin zij eist dat er “een diepgaand onderzoek” komt.

De Arubaan Mitch Henriquez is gearresteerd bij het Haagse festival Night at the Park. Volgens het Openbaar Ministerie is hij opgepakt omdat hij riep dat hij een wapen had. Justitie:

“Onderweg naar het politiebureau werd hij onwel. De agenten startten met reanimatie en een ambulance bracht de man in zeer kritieke toestand over naar het ziekenhuis.”

Update

Waar het OM gisteren nog meldde dat het slachtoffer onderweg naar het politiebureau onwel was geworden, liet het OM vanmiddag weten dat dit niet vaststaat. Op beelden van de aanhouding is te zien dat er ook al iets met Henriquez aan de hand lijkt op het moment dat agenten hem nog moeten afvoeren.

In het ziekenhuis overleden

In het ziekenhuis overleed hij. Het Openbaar Ministerie en de Rijksrecherche zijn een onderzoek begonnen naar een mogelijk verband tussen het optreden van agenten bij de aanhouding en het kort daarop onwel worden van Henriquez. De man verzette zich volgens het OM tegen zijn aanhouding, waarna de politie geweld gebruikte om hem naar het politiebureau te brengen.

De nabestaanden van Henriquez zeggen dat hij is overleden door hardhandig optreden van de politie. De Rijksrecherche is op zoek naar getuigen en mensen die mogelijk de aanhouding hebben gefilmd.

Op onderstaand filmpje is de arrestatie te zien:

En op deze beelden is te zien hoe de man het arrestantenbusje in wordt gesleept:

Night at the Park werd door dertigduizend mensen bezocht. Henriquez was in Nederland op familiebezoek.