Open Boek

Wat is de boekensmaak van Dirk Weber (49)? Hij kreeg vorige week een Zilveren Griffel voor zijn kinderboek De goochelaar, de geit en ik.

Illustratie Emmelien Stavast
Illustratie Emmelien Stavast Illustratie Emmelien Stavast

Welk boek bent u nu aan het lezen?

„Ik lees meerdere boeken tegelijk. Voor mijn werk lees ik veel vrij technische boeken. En die moet ik gedoseerd tot me nemen. Dus kluts ik meestal meerdere titels door elkaar. Mijn routine is dat ik twee à drie boeken op mijn nachtkastje heb liggen, of beneden op de keukentafel. Ik sta vrij vroeg op en dan lees ik 10 à 15 bladzijdes, tot de kinderen naar beneden komen.”

Waar leest u het liefst?

„Waar een boek ligt, daar lees ik. Dat kan op de trap zijn, als ik daar een boek vind. Of tijdens het schilderen, in de kranten op de vloer. Ik kan me goed concentreren en vergeet snel waar ik ben als ik ben begonnen met lezen. Ik ben een echte letterverslaafde.”

Welke schrijver benijdt u?

Winterijs van Peter van Gestel, had ik zelf geschreven willen hebben. De personages in dat boek zijn echt, alsof ze echt bestaan. En het is bewonderenswaardig mooi geschreven.”

Wanneer stopt u met het lezen van een boek?

„Dat gebeurt vaak ongemerkt. Ik stop meestal als ik het gevoel heb alleen naar woorden te kijken, en niet door een raam naar een verhaal. Ik wil de bladzijdes vergeten. Let ik op iedere paginanummer, is het zinloos om door te lezen.”

Bestaat er een essentieel onderdeel dat iedere goede roman bezit?

„Een goede kleur. Dat klinkt misschien wat zweverig. Ik bedoel een sfeer, een stemming. En kleuren corresponderen daar voor mij mee. De stemming gaat voor mij boven schrijfstijl, plot, woordgebruik.”

Welk boek moet iedere ouder aan zijn kind voorlezen?

„De sprookjes van Grimm. Ik heb ze zelf jarenlang aan mijn zoons voorgelezen. Ze zijn eigenlijk helemaal niet bedoeld voor kinderen. Dat vind ik prettig. Kinderen mogen best ingewikkelde verhalen voorgelezen krijgen. Je moet ze niet onderschatten. Sommige lagen uit de sprookjes kunnen misschien langs kinderen heen gaan. Wellicht dat die op latere leeftijd duidelijk worden.”

Wat is volgens u de beste boekverfilming?

„Blade Runner, de verfilming van Do Androids Dream of Electric Sheep van Philip K. Dick. Daar moet ik wel bij zeggen: de film is eigenlijk een verhaal op zich. Leg je het boek ernaast, valt het op hoeveel elementen zijn toegevoegd.”

Wie is uw favoriete literaire karakter?

„Karlsson van Astrid Lindgren. Een verwend, super irritant kereltje. Hij pikt spullen, maakt ze kapot. En toch is hij grappig, juist omdat hij zo asociaal is. Ik vind het van lef getuigen dat Lindgren zo'n personage in balans te houden. Dat maakt Lindgren een speciale schrijver. Ik kan geen ander voorbeeld noemen in de kinderliteratuur van een personage dat zo dubbel is: onaangepast en grappig. Pip Langkous kan ook ondeugend zijn, maar is uiteindelijk een lief, behulpzaam iemand. Wel een voorbeeldfiguur.”

Zit er een systeem in uw boekenkasten?

„De boeken mogen niet uitsteken. Op onze slaapkamer staan dichte kasten waar de boeken in rijen van twee instaan. Ik probeer zoveel mogelijk ondiepe en diepe boeken tegenover elkaar te zetten. Anders krijg ik de deuren niet dicht. Een schande natuurlijk, dit systeem.”

Wie is uw favoriete schrijver?

„Dit is voor mij als favoriet eten: alsof ik dat iedere dag moet eten. Ik vind heel veel gewoon op een bepaald moment mooi. Nu Philip Pullman bijvoorbeeld, om zijn serieuze kinderverhalen die geloofwaardig en mooi zijn geschreven.”

Herleest u boeken?

„Als ik boeken niet heb uitgelezen en de exacte reden daarvoor vergeten ben. Met het herlezen van kinderboeken ben ik gestopt. Dat verpest mooie jeugdherinneringen.”

Wat is het ergste dat u ooit met een boek hebt gedaan?

„Ik ben niet speciaal zuiniger op een boek dan op een fiets. Ik heb niet veel met boeken als voorwerp. Het gaat mij om het verhaal. Ik maakte geregeld met een marker aantekeningen in boeken. Misschien dat bibliofielen daar van schrikken.”

Over welk onderwerp wilt u in de toekomst nog een boek schrijven?

„Dierenrechten. Mijn zoon heeft me aangestoken. Walvissen, apen, dolfijnen: ze hebben allemaal een bewustzijn. Net als wij. En toch wordt nog altijd vanuit de mens geredeneerd. Wat zijn de gevolgen voor dieren als ergens een hek wordt neergezet? Dieren worden nog steeds behandeld als dingen.

„Ook zou ik graag ooit een What-if roman schrijven. Wat er gebeurt zou zijn als Napoleon wél had gewonnen. Vind ik ontzettend interessant.”

Welke schrijver is ten onrechte in de vergetelheid geraakt?

„De Japanse auteur Kazumi Yumoto. Zij schreef het in het Nederlandse vertaalde De kippige, de dikke en ik. Ik heb er nog de titel van mijn laatste boek op gebaseerd [De goochelaar, de geit en ik, red.]. Het boek gaat over drie jongens die benieuwd zijn hoe het is als iemand doodgaat, Ze pappen aan met een oude man, in de hoop erbij te zijn als hij het loodje legt. Zij willen koste wat kost achterhalen hoe dat gaat, dat sterven.”

Wat is het eerste boek dat u als kind las? Dat u zich kunt herinneren tenminste..

„Aan Hector Malots Alleen op de wereld heb ik goede herinneringen. Ik las het in een regenachtige vakantie. Treffend weer bij dit droevige verhaal.”

Welk boek hebt u tot uw eigen schande nog niet gelezen?

„Ik heb teveel romans uit de Nederlandse canon niet gelezen! Ik zou me eigenlijk onder een steen zou moeten verbergen.”

Wat is het eerstvolgende boek dat u gaat lezen.

Een schitterend isolement van Olga Majeau ligt nu klaar op mijn nachtkastje. Een familiegeschiedenis, meer weet ik er nog niet over. Maar een vriendin sprak er vol enthousiasmee over. Het klonk erg interessant.”