Vermoedelijke chauffeur van aanslagpleger Koeweit opgepakt

Duizenden inwoners van Koeweit kwamen gisteren op de herdenking en begrafenis af van de slachtoffers van de aanslag vrijdag.
Duizenden inwoners van Koeweit kwamen gisteren op de herdenking en begrafenis af van de slachtoffers van de aanslag vrijdag. Foto EPA/Raed Qutena

In Koeweit is een man opgepakt die ervan verdacht wordt de auto te hebben bestuurd waarin de zelfmoordterrorist zat die vrijdag zichzelf opblies in een sjiitische moskee. Daarbij kwamen 27 mensen om het leven en raakten honderden mensen gewond.

Update 10.25uur

De aanslagpleger zou een man uit Saoedi-Arabië zijn, zo laat het Koeweitse ministerie van Binnenlandse Zaken weten. Het zou gaan om Fahd Suleiman Abdel Mohsen al- Qabaa.

De 26-jarige bestuurder werd ontdekt terwijl hij zich verborg in een huis, bericht persbureau AP. Volgens de autoriteiten is hij illegaal in het land. De woning waar de man werd opgepakt, is volgens de autoriteiten vermoedelijk eigendom van een “aanhanger van afwijkende denkwijzen”. Die term wordt in de Golfregio vaak gebruikt om extremisten te omschrijven.

De politie hield gisteren al meerdere mensen aan, onder wie de eigenaar van de auto waarmee de dader werd vervoerd. De bestuurder reed direct na de aanslag op de shi’itische Imam Sadiq-moskee weg van het gebedshuis, maar is nu dus alsnog gearresteerd.

Foto EPA/Raed Quttena

Foto EPA/Raed Quttena

De bloedige aanslag in de moskee is opgeëist door de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De massabegrafenis van de slachtoffers werd gisteren bijgewoond door duizenden mensen. Ook veel politici kwamen een laatste eerbetoon brengen aan de slachtoffers. De Grote Moskee blijft nog de komende drie dagen open voor rouwenden, zo heeft de regering verklaard.