Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Verkiezingen Burundi nu ook zonder Afrikaanse Unie als waarnemer

Een demonstrant hanteert een karapult tegen politie=agenten tijdens een anti-Nkurunziza demonstratie in de hoofdstad Bujumbura.
Een demonstrant hanteert een karapult tegen politie=agenten tijdens een anti-Nkurunziza demonstratie in de hoofdstad Bujumbura. Foto ANP / Dai Kurokawa

Niet alleen oppositiepartijen boycotten morgen de omstreden presidentsverkiezingen in Burundi. Ook de Afrikaanse Unie laat weten haar taak als verkiezingswaarnemer naast zich neer te leggen. “Dit wordt geen vrije, eerlijke en geloofwaardige stembusgang.”

Burundi verkeert al weken in grote onrust nadat de zittende president Pierre Nkurunziza bekendmaakte dat hij zich kandidaat stelde voor een derde ambtstermijn. Zo’n derde termijn is in strijd met de grondwet, maar Nkurunziza telt zijn eerste termijn niet mee, omdat hij toen door het parlement is gekozen en niet door de bevolking.

“Hij lapte daarmee het vredesakkoord van Arusha uit 2000 aan zijn laars. Dit bepaalt dat een president slechts twee ambtstermijnen mag aanblijven. Het akkoord maakte een einde aan een cyclus van geweld tussen de Hutu’s (85 procent van de bevolking) en Tutsi’s. Het huidige conflict gaat niet om rivaliteit tussen die bevolkingsgroepen maar over een president die zijn macht niet wil opgeven. Nkurunziza presenteert zich als volkse president, een herboren christen en eigenaar van de voetbalclub Alleluia FC. Hij is populair op het platteland, waar 80 procent van de bevolking leeft.” - NRC-correspondent Koert Lindijer.

De Afrikaanse Unie zegt vandaag dat de voorwaarden voor transparante verkiezingen door de regering-Nkurunziza niet geschapen zijn. De verkiezingscommissie van de intergouvernementele eenheid zegt niette geloven in vrije, eerlijke, transparante en geloofwaardige verkiezingen en trekt zich terug als waarnemer.

Eerder boycotten de ruim vijftien oppositiepartijen de lokale en presidentiële verkiezingen van morgen al. Lindijer:

“De oppositie is het eens over de eis dat Nkurunziza geen kandidaat mag zijn, maar is voor het overige verdeeld. Na weken van demonstraties is ze er niet in geslaagd een volksopstand te bewerkstelligen, zoals vorig jaar in Burkina Faso wel gebeurde.”