‘Verdachte aanslag Frankrijk bekent onthoofding chef’

De fabriek Air Products in Saint-Quentin-Fallavier, waar vrijdag een man zijn chef onthoofdde.
De fabriek Air Products in Saint-Quentin-Fallavier, waar vrijdag een man zijn chef onthoofdde. Foto EPA/Maxime Jegat

De verdachte van de aanslag vrijdag bij een chemiebedrijf in het Franse Saint-Quentin-Fallavier heeft bekend dat hij zijn chef heeft onthoofd. Persbureau AFP meldt dit op basis van bronnen rond het onderzoek.

De 35-jarige Yassin Salhi zei dat hij verward is geraakt door problemen op zijn werk en in zijn gezin. Inmiddels is gebleken dat Salhi ook een morbide ‘selfie’ maakte van zichzelf bij het hoofd van het slachtoffer. Hij zou het via WhatsApp aan een Canadees telefoonnummer hebben verstuurd. De politie zoekt naar de ontvanger van de foto.

Het lichaam van de chef werd op het bedrijfsterrein van het chemiebedrijf gevonden. Het hoofd van de man was op een hek geplaatst. Bij zijn lichaam werd een vlag gevonden die op de vlak van IS lijkt. Ook waren zijn hoofd en het lichaam bedekt met Arabische teksten. Franse onderzoekers zullen ook een mogelijke Syrische connectie bestuderen.

Valls: Oorlog tegen menselijke waarden

Frankrijk wordt geconfronteerd met “een belangrijke terroristische dreiging” waarschuwde de Franse premier Manuel Valls vandaag.

“De vraag is niet of er een volgende aanslag zal gebeuren, maar wanneer. Het is een oorlog tegen de universele menselijke waarden. Deze strijd zal lang duren.”

De eerste resultaten van de autopsie geven tot nu toe nog geen uitsluitsel of het slachtoffer ook aan de onthoofding is overleden. Salhi zit sinds vrijdag in Lyon vast, het kan duren tot 96 uur voordat hij wordt voorgeleid.

Islamitische gebedsleiders hebben opgeroepen tot het houden van een stille tocht vanaf de moskee in Villefontaine, een paar kilometer van de plaats van de aanval om “in rust, stilte en waardigheid” deze “duivelse daad tijdens de ramadan” te veroordelen.