Tweede ontsnapte gevangene New York gearresteerd

David Sweat, de tweede en enige nog levende ontsnapte uit de Clinton State Prison in de staat New York, is neergeschoten. De veroordeelde moordenaar is, in tegenstelling tot zijn vrijdag getraceerde medevluchter Richard Matt, nog in leven.

Agenten reageren op claxonnerende voorbijgangers nadat bekend is dat de tweede ontsnapte neergeschoten is.
Agenten reageren op claxonnerende voorbijgangers nadat bekend is dat de tweede ontsnapte neergeschoten is. Foto AP / Mike Groll

David Sweat, de tweede en enige nog levende ontsnapte uit de extra beveiligde Clinton State Prison in de staat New York, is neergeschoten. De veroordeelde moordenaar is, in tegenstelling tot zijn vrijdag getraceerde medevluchter Richard Matt, nog in leven.

Sweat werd, net als Matt, nabij de Canadese grens gesnapt. Daar is hij door de politie neergeschoten en gearresteerd. Sweat is afgevoerd naar een ziekenhuis, over zijn conditie is officieel nog niets bekend. Een sheriff heeft dat zojuist bevestigd tegenover persbureau AP. Lokale media berichten volgens Reuters echter over “levensbedreigende verwondingen”.

Bevindingen autopsie Matt openbaar gemaakt

Ook werd vandaag bekend dat Richard Matt afgeopen vrijdag door drie kogels in het hoofd om het leven kwam bij de politieactie in bosgebied in het noorden van de staat New York. Op hem en David Sweat werd een ware klopjacht ingezet na een spectaculaire ontsnapping uit Clinton State Prison.

Matt verkeerde volgens AP “in verrassend goede conditie” voor een man die de afgelopen drie weken vluchtend door de bossen doorbracht. Hij zou in die tijd goed gegeten en voldoende gedronken hebben. Matt droeg bij de voor hem fatale politieactie bergschoenen en camouflagekleding.

Agent liep Sweat tegen ’t lijf

De 35-jarige Sweat is dus nog wel in leven, weet ook de The New York Times. Hij zou zijn neergeschoten door een politieman die hem langs een weg tegemoet liep. Nadat Sweat probeerde te vluchten, werd hij geraakt. Onduidelijk is of hij gewapend was.

Medevluchter Richard Matt werd twee dagen geleden op zo’n 60 kilometer van de gevangenis waaruit het tweetal vluchtte door een FBI-agent doodgeschoten. Sindsdien zochten maar liefst 1.300 agenten naar zijn voortvluchtige kompaan. De twee blijken hulp te hebben gehad van gevangenispersoneel. Twee medewerkers worden hiervan verdacht en zijn opgepakt.